Преговори за ТЕЦ "Марица Изток 2"

Преговори за ТЕЦ "Марица Изток 2"

Преговорите за спасяване на държавния ТЕЦ "Марица Изток 2" продължават и утре, научи "По света и у нас".

В министерството на енергетиката ще се проведе среща в широк формат между синдикати, представители на Комисията за енергийно и водно регулиране и ръководството на държавната централа.

Целта на срещата е да се намери вариант да бъде спасено поне краткосрочно дружеството.

Според последните разчети на енергийния регулатор, централата е извадена от енергийния микс на страната и няма да продава ток на регулирания пазар. Това е пазарът на ток за битовите потребители.

В същото време обаче, ако не продава ток за бита, ТЕЦ "Марица Изток 2" трябва да спре работа. Причината - предлаганата електроенергия не е конкурентоспособна и не може да бъде продавана на свободния пазар.

Днес бяха проведени две срещи по темата. Първо в Министерския съвет по предложение на синдикатите се състоя среща между тях, премиерът Стефан Янев и служебните министри на енергетиката Андрей Живков и на труда и социалната политика Гълъб Донев. На срещата енергийният министър е поел ангажимента, да издаде заповед, с която ТЕЦ "Марица Изток 2" отново ще продава ток за бита, за да бъде спасена.

След като срещата се проведе, министрите и синдикатите отидоха на среща в Комисията за енергийно и водно регулиране. Договорка обаче не е била постигната. Целта е хем да бъде продаван ток от държавната централа за бита, хем това да не доведе до поскъпване на електроенергията с повече от предвидените 3% от 1 юли.

В дългосрочен план министерството на енергетиката има идея да включи централата и целият комплекс "Марица Изток", който обхваща и въглищните мини в района, в плана за възстановяване и развитие.

Така централите от региона могат да получат финансиране от Европейския съюз, за да преминат плавно към друг вид гориво. На първият етап се предвижда централата, ако е възможно, да премине на природен газ.

По материали на БНТ


Дата: 23.06.2021