Представителите на Тракийския съюз на зърнопроизводителите прекратяват протестните си действия, заяви председателят му Радослав Христов

Представителите на Тракийския съюз на зърнопроизводителите прекратяват протестните си действия, заяви председателят му Радослав Христов

"Очакваме днес да се подпише споразумението, което постигнахме по време на преговорите. Основната част от текстовете на документа сме ги видели, имаше няколко неща, които настоявахме да бъдат коригирани", обясни той.

Според Христов "щом две страни договарят няма как да бъдат на 100 процента удовлетворени. Но важното е кое от исканията има по-голяма тежест. За много хора чисто финансовата страна има по-голяма тежест, но лично аз като председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите и член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, смятам, че законодателната част е по-важната".

Той подчерта, че заради многото разроявания на браншови организации "искам да видя Закон за браншови организации с ясни критерии за национална представителност". Според него по време на преговори е важно наистина да има представителност на големи организации, които могат да представят исканията и реалните проблеми на членуващите в тях.

Както БТА писа след проведени в петък преговори министър-председателят акад. Денков заяви, че "имаме съгласие по основните точки" и уточни, че допълнителните средства за земеделските производители ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на бюджетите на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд "Земеделие" - няма нужда да се търсят средства от други сектори или да се актуализира бюджетът. "Ще се погрижим с приоритет за най-малките производители - спрямо площта, която обработват, те ще получат най-висока ставка, след това средните и най-ниска ставка ще получат най-едрите производители". Акад. Денков разясни, че ще има таван на помощта, който ще бъде фиксиран, когато се видят всички основателни искания.

Източник: БТА