Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е на посещение в София

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е на посещение в София

Планът беше предаден на 15 октомври 2021 г., но в рамките на оценката ЕК подчерта необходимостта от промени в области като енергетика, върховенство на закона и транспорт, за да бъде постигнато съответствие с европейските изисквания. В тази връзка се наложи правителството да го актуализира. Актуализацията включва 57 инвестиции и 47 реформи в 12 различни сфери, които трябва да бъдат реализирани до 2026 г.

Освен с премиера Кирил Петков и министри от кабинета, председателят на ЕК се очаква да проведе срещи и с представителите на политическите партии в управляващата коалиция. Програмата на Урсула фон дер Лайен включва и посещение в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който е един от бенефициентите по Плана за възстановяване и устойчивост. 

Това не е първото посещение на Урсула фон дер Лайен у нас

Tя посещава България за първи път на 29 август 2019 г., а визитата й е част от консултациите, които провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди представянето през септември 2019 г. на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред Европейския парламент. Тя има работна среща с тогавашния министър-председател Бойко Борисов, на която двамата обсъждат теми от европейския дневен ред. 

Второто й посещение е на 3 март 2020 г., когато министър-председателят Бойко Борисов я посреща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел на ГКПП "Капитан Петко войвода" след посещението им в Гърция. Тримата облитат с хеликоптер част от южната граница на България, която е външна за Европейския съюз. Обиколката им е във връзка с мигрантския натиск.

Още двама председатели на Европейската комисия са били на посещение в България. Това са Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия от 2004 г. до 2014 г., който е имал визити у нас пет пъти, и Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия от 2014 г. до 2019 г., посетил България три пъти.

Жозе Мануел Барозу

За първи път Барозу е бил на посещение в България в периода на водене на преговорите за присъединяване на страната към ЕС.

На 27 септември 2006 г. той посещава София начело на делегация, в чийто състав е и комисарят по разширяването Оли Рен. Двамата имат среща с президента Георги Първанов, министър-председателя Сергей Станишев и председателя на Народното събрание Георги Пирински, на когото връчват Мониторинговия доклад на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния по пътя към членството им в ЕС, представен на 26 септември 2006 г. пред Европейския парламент в Страсбург.

След присъединяването на България към Европейския Жозе Мануел Барозу е посетил България общо четири пъти.

На 28 март 2008 г. той идва в София за удостояването му с орден "Стара планина" първа степен от президента на България Георги Първанов - за изключително големите му заслуги за разрешаването на казуса с българските медици в Либия и за завръщането им в България през 2007 г. 

Жозе Мануел Барозу посещава България и през 2009, 2011 и 2012 г. През 2009 година той участва в международната енергийна среща на високо равнище на тема: "Природен газ за Европа. Сигурност и партньорство". През 2011 г. Барозу идва в България във връзка с провеждащото се в София на 13 и 14 октомври изнесено заседание на Бюрото на Групата на Европейската народна партия. На 31 август 2012 г.  на тържествена церемония в метростанция "Сердика" в София Жозе Мануел Барозу, който е на официално посещение по покана на министър-председателя Бойко Борисов, участва заедно с премиера на България, президента Росен Плевнелиев, кмета на София Йорданка Фандъкова и изпълнителния директор на столичния метрополитен Стоян Братоев на символичното пускане в експлоатация на втория диаметър на столичното метро. 

Жан-Клод Юнкер

На 1 януари 2018 г. България поема за първи път шестмесечното председателство на Съвета на Европейския съюз. По този повод на 11 януари 2018 г. председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заедно с членовете на Европейската комисия, председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, председателя на Европейския съвет Доналд Туск участват в официалната церемония по откриването на председателството. 

В рамките на председателството - до 30 юни 2018 г., Юнкер е посещава България няколко пъти – за две срещи за Западните Балкани и за среща на високо равнище ЕС – Турция, организирани от Българското председателство. 

На 1 март 2018 г. в София министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са домакини на работен обяд на лидерите на Западните Балкани по въпроси за перспективата пред региона и възможностите за инфраструктурна и дигитална свързаност. 

На 17 май 2018 г. в София  е проведена среща на високо равнище ЕС - Западни Балкани на тема: "Свързаност" - по отношение на транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура, образование и други, с участието на държавните и правителствените ръководители на държавите членки от Европейския съюз и техните колеги от държавите от региона на Западните Балкани. Срещата е ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който представлява ЕС заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. 

На 26 март 2018 г. в резиденция „Евксиноград“ край Варна е проведена срещата на високо равнище ЕС–Турция. В нея участват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, министър-председателят на България Бойко Борисов и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. 

Източник: БТА