Преди 4 г. е изтекъл срокът да бъде свързан Търговския регистър със Системата за взаимно свързване

Преди 4 г. е изтекъл срокът да бъде свързан Търговския регистър със Системата за взаимно свързване

Европейската комисия реши днес да предяви иск срещу България пред Съда на Европейския съюз за това, че все още не е свързала своя национален търговски регистър със Системата за взаимно свързване на търговските регистри - BRIS. Реакцията от страна на Министерството на правосъдието не закъсня. Оттам увериха, че са започнали работа по свързването на двете системи.

От Европейската комисия изтъкват, че липсата на връзка с BRIS затруднява получаването на информация в България за гражданите, дружествата и специалистите от ЕС. Освен това търговските регистри не могат да си сътрудничат при международни сливания, в които участват български дружества.

Крайният срок, в който България е трябвало да се свърже с европейските регистри, е изтекъл на 8 юни 2017 г. Повече от четири години след изтичането на този срок и въпреки многократните призиви на Комисията страната ни не е предприела никакви действия.

Една от първите рокади на служебния кабинет беше свързана именно с Агенцията по вписванията, където по предложене на правосъдния министър изпълнителния директор Габриела Козарева беше сменена с Даниела Митева. От министерството увериха, че вече са взети мери - изготвена е техническа спецификация, проведени са процедури и е сключен договор, за да се осъществи връзката между двете платформи.

Новото ръководство в Агенцията вече работи по изработването на софтуер, който трябва да бъде готов до края на годината.Прогнозите са януари 2022 г. регистърът да бъде свързан. Това ще бъде изтъкнато като основание за прекратяване на процедурата.

Скандали около Търговския регистър имаше и през август 2018-та, когато системата напълно блокира, създавайки безпрецедентен хаос. Гражданите, фирмите и администрацията останаха без достъп до важна база данни заради дефектирали твърди дискове за памет. Скандалът завърши с оставката на тогавашния изпълнителен директор Зорница Даскалова.

Източник: БНТ


Дата: 15.07.2021