Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

Последен ден на хартиените рецепти за антибиотици

От 1 април медицинските специалисти няма да имат право да предписват антибиотик на хартиена рецепта. Но издадените до неделя хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките. 

Преминаването към изцяло електронно издаване на рецепти за тези медикаменти беше временно отложено през декември, заради оплаквания от пациенти, лекари, зъболекари и фармацевти. Към днешна дата притеснения имат спешни медици от извънболничната помощ. 

Според д-р Десислава Кателиева в наредбата не е предвидено фелдшерите да издават електронни рецепти.

"При положение, че голяма част от екипите на извънболничната спешна помощ се оказва от долекарски екипи, ние ограничаваме достъпа до антибиотично лечение на една сериозна група пациенти в отдалечените райони, където няма лекари", коментира тя.

От Сдружението на лечебните заведения от специализираната извънболнична помощ настояват за изключения, при които отново да има контрол върху издаването на рецепта, както е със зелените рецепти.

"Би трябвало да се помисли за тези изключения, за да не стигаме до крайности и до фатални грешки", заяви председателят му д-р Катя Ганова.

Източник: БНР


Дата: 29.03.2024