Поскъпването на хляба - какви са причините?

Поскъпването на хляба - какви са причините?

"В момента няма нещо, което да не поскъпва, това са суровините преди всичко, пшеницата като суровина за производство на брашно и съответно на хляб, електрическа енергия, газ, няма нещо, което да не поскъпва". Това заяви в "Денят започва" Савина Влахова - председател на УС на Съюза на мелничарите.

Влахова обясни, че пшеничената реколта тази година е добра, но ние сме част от международен пазар, където поскъпването е факт и нищо не можем да направим. По думите ѝ единственото, което може да се направи за задържане на цените, е навлизане в политика за намаляване на ДДС на хляба.

В студиото на "Денят започва" темата коментира и Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

По принцип енергийните суровини, които са ключов компонент в ценообразуването на много продукти и, разбира се, хлебните изделия не правят изключение, донякъде оправдават повишението на цените, но нека не изпадаме и в крайности, тъй като има и други процеси, които също определят дали цената на пшеницата расте", обясни той.

По думите му цената на пшеницата расте, а българските производители вероятно преориентират производството си към износ, вместо да пласират продукцията си у нас, което може би обяснява защо на пазара няма свръх предлагане, както би трябвало, а по-скоро недостиг.

"Малко е популистко да се говори веднага за сваляне на ДДС, защото има някакви временни структуроопределящи фактори по отношение на цената. Мисля че в пазар като земеделския в България, където има особено голяма концентрация на пазарен дял, тоест много малко фирми контролират голям пазарен дял, по-скоро при шоково поскъпване на ключови суровини като енергийните, липсата на конкуренция този сектор позволява крайните цени на този продукт да пораснат много бързо", коментира Владимиров.

Източник: БНТ

Дата: 20.09.2021