Поскъпване на зеленчуковия разсад през тази година прогнозират производители от страната

Поскъпване на зеленчуковия разсад през тази година прогнозират производители от страната

В повечето области на страната производителите на разсад за домати, краставици, пипер и други основни зеленчуци прогнозират поскъпване през тази година. Като причини посочват по-високата цена на семената, на водата, на торовете, на тока и други енергоносители, които ползват за отопление на оранжериите, както и на горивата за превоза до пазара.

В опит за запазят клиентите си и да реализират цялата продукция, част от производителите планират да задържат цените на миналогодишното ниво, въпреки повишаването на разходите. „Не смеем да вдигаме цените, тъй като така натоварваме и без това притиснатите стопани“, коментира собственикът на оранжерия в Минерални бани, Хасковско Иван Тончев.

Някои стопани предпочитат сами да подготвят разсада като заделят семена от продукцията си. "Много е трудно да се отглежда разсад. Нямаш ли хора покрай теб, които да ти помагат, е немислимо. Разсадът се гледа като бебе. Иска много грижи. През два часа трябва да си в оранжерията. Ако е топло, трябва да го отвиеш, ако е студено, трябва да го завиеш“, разказа за БТА Елка Лунгова от русенското село Ряхово.

Въпреки очакваното поскъпване на разсада, има и оптимисти за отражението му върху шопската салата. „Краставиците, доматите и чушките няма да „вдигнат“ цената на шопската салата през лятото, защото там факторите са олиото и сиренето“, прогнозира за БТА градинарят Йончо Нейков от горнооряховското село Поликраище.

Къде в страната зеленчуковият разсад ще бъде по-скъп и с колко, и какви са причините, провериха кореспондентите на БТА.

Леко повишение при цените на посадъчния материал се очаква в Бургаско

При пазара на едро очакванията са за минимално увеличение в опит да се задържат клиентите, коментираха производители за БТА. Ако има скок при цената на посадъчния материал за основните зеленчуци (домат, краставица, пипер, тиквички, патладжан) по пазарите, то той ще бъде минимален – около  две стотинки, прогнозира производителят на разсад от село Тополица Бисер Лазаров.
През тази година цените по пазарите ще са по-високи, каза и Анелия Филипова, производител на разсад от Айтос. Според нея корен пипер през тази година може да стигне и 10 стотинки при цена между 6-8 стотинки през миналата година. Скок се очаква и при краставиците, и при доматите. “Коренчето домат може да се търгува и по 50-60 стотинки. Тук говорим за най-разпространените сортове - "Биволско сърце", "Рила", "Идеал" и други“, каза Филипова.
Заради повишената цена на водата в Бургаско, поскъпналите торфени смеси и консумативи, със сигурност ще и има по-високи цени на разсада, прогнозира и Емил Хаджиев, който също е собственик на оранжерии в село Тополица. Според него, връзката пипер с 20 коренчета например може да стигне до три лева по пазарите.

Във Варненско очакват по-висока цена на разсадите за домати и краставици

Във Варна все още не се предлага разсад за домати и краставици, казаха за БТА земеделски оранжерийни производители. В момента на пазара се предлага само разсад за салати, като цената много зависи от закупеното количество. Производителите очакват цената на разсадите за домати и краставици през тази година да е по-висока от миналогодишната.
Проверка на БТА в сайт за обяви показа, че разсадът на домати и краставици, пикиран в кофичка, се предлага между 1.30 и 1.50 лева
Разсади все още няма в голям магазин за стоки за дома във Варна, в който традиционно се предлагат. Очакванията са разсадите там да се появят в края на месеца. Проверка на БТА на място на един от пазарите в града също установи, че липсват всякакви разсади, но се предлагат много видове семена.
Варненци, които имат дворни места в града или имоти около него, коментираха пред БТА, че предпочитат лично те да си подготвят разсадите, а не да ги купуват готови.

Стопаните от Великотърновско не очакват голямо увеличение на цената на разсада

Градинарят Йончо Нейков от горнооряховското село Поликраище коментира за БТА, че разсадът е стока, която трябва да се пласира бързо и това е причината на този етап нейната цена да не бъде увеличавана. През миналата година разсадите от домати и краставици в региона са започнали на цена от един лев, но през май, когато е реалното търсене, те са достигнали до 50 стотинки на корен. Връзка с пипер и патладжан от неговото стопанство се е продавала в началото на сезона  за  2.50 лева, но след появата на конкуренцията цената е паднала наполовина.
Според Нейков през тази година е възможно първите разсади на пазарите да бъдат увеличени с около 15-20 стотинки, но динамиката на търсенето и предлагането ще определи окончателната цена. „Вярно е, че цените на семената скочиха, както и тези на електроенергията, но по-голямото перо за нас е горивото за автомобилите от парника до пазара, както и увеличението на надниците за работниците“, посочи той. 
Прогнозата му е, че краставиците, доматите и чушките няма да „вдигнат“ цената на Шопската салата през лятото, защото там факторите са олиото и сиренето. Според него и през тази година розовият български домат ще се продава на цена от 2.50 лева през летния сезон, а краставицата може да „слезе“ и до лев. Причините са, че след като зеленчуците узреят в градините на хората през лятото, цените им на пазарите също падат.

При част от разсада във Видинско се очаква поскъпване около 10%

Тепърва във Видин ще започне засиленото търсене на разсад, каза за БТА Ваня Дочева от оранжерии „Жеглица“. Тя обясни, че нямат големи промени в цените спрямо миналата година като така разчитат да запазят редовните си клиенти. Дочева допълни, че за част от разсадите са запазили цените от миналата година, а за други – има малко поскъпване, което е от порядъка на около 10%. „Причината е, че са повишени цените на семената, цената на торфа – това са фактори, които не зависят от нас“, каза Дочева. 
Цените на разсад домати, които оранжерията предлага, варират от 80 стотинки до 1.50 лева за стрък пикиран домат, в зависимост от сортаПри краставиците цените варират от 60-80 стотинки до един лев за пикиран стрък разсад, отново в зависимост от сорта, посочи Дочева.

Във Врачанско не планират повишаване на цените на разсада

Във Врачанско един от най-големите производители на разсад не само, че няма да увеличи цените, но смята и да ги намали. Петър Петров от с. Чирен разказа за БТА, че първият разсад за домати, които ще изкара на пазара, ще започне да продава по 1.50 лева за стрък. По думите му миналата година е започнал от 1.70 лева, но тази цена е непосилна за много от жителите на региона. 
„Влизам в положението на хората, въпреки, че при мен разсадът се гледа високотехнологично, полагам за него много големи грижи, пръскам го само с биоторове - не мисля да вдигам цените. Ако трябва да калкулирам всичко трябва да продавам по 2.50 лева стрък“, обясни Петров.

Поскъпване на семената с около 30 процента отчитат в Кърджалийско

В региона повечето производители сами създават растенията си за посев, но част от тях закупуват семената за целта. Такава е практиката и на оранжериите в Момчилград, произвеждащи краставици и домати. За БТА съсобственикът на притежаващата оранжерията фирма -  Емил Зайчев обясни, че увеличението на цената на семената е с 30 на сто спрямо предходната година. По думите му по-големият проблем са суровините за отопление на оранжерийното производство като горива и пелети, както и увеличените цени на консумативите за създаването на разсад и последващите разходи до крайната продукция.
Докато миналата година една семка от сорта краставици, който сеем бе на цена под един лев за брой, то тази тя струва 1.20 лева. Същото е положението и при доматите“, коментира още той.
Област Кърджали и по-точно общините Крумовград и Кирково са известни като най-големият производител на червени чушки в Южна България. В община Кирково, където през изминалата година с Росенска капия и други видове са били засети около хиляда декара, а реколтата е достигнала близо 5000 тона, сами правят разсада за продукцията си. „Тук е традиция още от времето на тютюна, хората сами да произвеждат разсада си. И то не заради средства, а заради сигурността в това, което влагат като семена“, коментира за БТА кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман. Той обясни също, че в днешно време земеделците си служат със съвременните технологии и улеснения и разсадът не се сее по стария архаичен начин – на двора с покрити лехи. Всяка година стопаните заделят семена от продукцията си, от които след това да направят разсада си. За това и не се влияят от цените му на пазара.

Разсадите в Ловеч се очаква да поскъпнат с около 20 стотинки

По-скъпи с около 20 стотинки се очаква да бъдат разсадите в Ловеч, причината е в по-високите цени на твърдото гориво, семената и торовете. Това каза за БТА Илиян Христов, собственик на оранжерия от 800 квадратни метра край Ловеч. По думите му отглеждането на разсади започва от януари и до май ги разпродават като в неговата оранжерия има за домати, краставици, тиквички.
Продажбата започва след 20 март. Предполагаемата цена за корен домати се очаква да бъде 1.20 лева на българските сортове и 1.50 лева за холандските. Краставиците ще са лев или 1.20 леваПо думите му разходите много са се увеличили и той се старае да компенсира с количество. „Миналата година съм купувал дърва за 80 лева, а тази на 145 лева за кубик. Тонът въглища беше 680 лева, а сега е 1080 лева. Отоплението е основен фактор, а след това торовете. Миналата година една торба беше 75 лева, а тази година е 145 лева“, добави Илиян Христов.
Според него има търсене на разсади, защото хората предпочитат вместо да се мъчат да гледат, са си купят 20-30 корена. „Моят разсад е пикиран – всяко коренче е в кофичка. Има хора, които продават ненасадени корени. Те са на по-ниска цена и тези, които нямат пари, предпочитат тях. Цената им е 60-70 стотинки, в края на сезона може да се намерят и по 30 стотинки“, обясни Христов. „Тези, които продават по-евтиния разсад, те си събират семената. Доказано е, че добивът на събраните семена е наполовина и болестите са много“, коментира специалистът.

От 50 до 100 процента увеличение на цените на разсада очакват тази пролет в Монтана

Докато мината година връзка от 20 стръка разсад за пипер на пазара в Монтана се е продавала по два лева, то тази пролет се очаква цена 3.00-3.50 лева. Връзка с 20 стръка – домат е била един лев, то тази пролет ще е около два леваЕдин стрък краставица миналата година е вървял по 80 стотинки-един лев, а сега ще е 1.50-2.00 лева. Това заяви за БТА Аксения Ангелова, която е производител на разсад и зеленчуци и продава продукцията от семейната ферма на пазара в Монтана. 
Миналата година разсад зеле е струвал 1.10 лева за 10 стръка, а сега се очаква цената му да е два лева. Чубрицата е била 1.50 лева за 10 стръка, а тази година ще е около два лева.
„Разсад се гледа трудно и изисква оранжерия с отопление в студените зимни дни. Разсадът се сади в кофички през януари и до началото на април стои на закрито. Повечето ферми и частни производители в Северозападна България отопляват разсада в найлонови халета на ток. Скъпо е при тези цени“, обясни Ангелова.
Тя посочи още, че инфлацията е голям бич за земеделските производители и особено за семейните ферми. В последните месеци работим за стотинки и дребни левчета, защото ако вдигнем рязко цената на зеленчуци и буркани от миналата година, то няма да продадем нищо, коментира производителят. 

Не се очаква значително поскъпване на разсада в Пазарджишко

По думите на Тодор Валериев, производител от с. Крали Марко, който от години предлага био продукция на пазарджишкия пазар, не може да се очаква значително повишение на цените на разсада, защото няма да има купувачи. Той сподели, че през миналата година цената на корен домати е започнала от 80 стотинки до 1.20 лева в зависимост от сорта, но в края на кампанията по засаждане е паднала до 40 стотинки. При краставиците сорт „Гергана“ цената е била около 80 стотинки, а при сорт „Сандра“ – 1.20 лева. Според производителя разсадите тази година вероятно ще бъдат с не повече от десет стотинки по-скъпи.
Цената на зеленчуковите разсади зависи и от оранжерийното производство, където заради повишените разходи за електроенергия се изчакват по-високи и по-устойчиви външни температури за отглеждане на растенията. 
Земеделските производители от района на Пазарджик все още не предлагат разсад за традиционната шопска салата. За БТА те коментираха, че за доматите и краставиците е рано да се предлага разсад, защото такъв не е произведен. Очаква се през април вече да има предлагане от по-дребните производители. В момента на зеленчуковия пазар в Пазарджик може да се намери разсад за зелена салата на цена от 2.50 лева за 20 корена, при два лева през миналата година за същия брой.

В Пернишко не се очаква разсадът да поскъпне

В Пернишко, където традиционно много от хората отглеждат разсад в домашни условия, цената му няма да бъде повишена. Това прогнозира Симеон Рангелов - производител със собствена оранжерия в Радомир. Според него към момента се забелязва поскъпване при семената - с между 20 и 30 процента.
Рангелов смята да задържи цените на разсадите си на миналогодишните им стойности, когато кофичка домати е струвала един лев, кофичка краставици - 80 стотинки, а корен пипер - 20 стотинки. Рангелов коментира, че въпреки инфлацията, няма да увеличава цените си и ще работи на по-ниска печалба. Той разчита, че така ще задържи клиентите си.

Производители в Плевенско не предвиждат поскъпване на разсада

Производители в Плевенско не предвиждат поскъпване на разсада тази пролет. За един лев в кофичка (80 стотинки без кофичка) ще се предлага корен ранен домат, прогнозира Нанко Лазаров от село Горни Дъбник. Той поясни, че такава е била цената и миналата година. Допуска, че може да се наложат промени, но като цяло смята да се съобрази с цените и на другите производители. 
Според Лазаров по-високата цена ще отблъсне клиентите и трудно ще се реализира продукцията, въпреки поскъпването при семената, торовете, електроенергията и природния газ. Лазаров е производител на разсад както за различни сортове домати, така и за подправки, краставици, пипер, тиквички, дини и пъпеши. Годишно в оранжериите му се произвеждат над 50 000 корена разсад. 
Проверка на БТА на кооперативния пазар установи, че все още няма търговци на разсад. Предлага се само арпаджик – български, пет лева за килограм и холандски - за осем лева.

Поскъпване на разсада с 20-30% очакват в Разградско

Цените на разсада за домати, краставици и пипер ще са с около 20-30 % по-високи спрямо миналата година, каза за БТА Нихат Расим, собственик и управител на семейна фирма за производство на зеленчуци и семена в заветското село Брестовене. По думите му стойността на разсада е нормално да се увеличи заради повишението в цените на семената, торовете и електроенергията. „Семената, които купуваме сега за производството на разсад са с 50 на сто по-високи. Разбира се, много е важно и какъв сорт са“, обясни производителят. Според него разсад домати и краставици ще са около един лев за коренче, а пиперът ще е малко по-евтин. Наблюденията му са, че много хора през последните години предпочитат да си закупят готов разсад, спестявайки си процеса и чакането по подготовката му.
Не се очаква драстично увеличение на цените на разсада, увери Сезгин Ефраим от кубратското село Звънарци. От 21 години производителят предлага на пазара основно разсади за домати, краставици, пипер и марули. Стръкчетата са пикирани в кутийки от кисело мляко и няма да преболедуват засаждането, казва производителят, който отглежда растенията в домашна оранжерия в родното си село. По думите му, ако миналата година кофичка разсад домати се е предлагало на цена около един лев, краставиците - по 80 стотинки на коренче, то тази година повишението ще е с около 20-30 стотинки. Неизбежно е да няма увеличение на цените  на разсада заради повишението на разходите, коментира Сезгин Ефраим. 

Според производител от Русенско не се очаква поскъпване на разсада тази година

„Много е трудно да се отглежда разсад. Нямаш ли хора покрай теб, които да ти помагат, е немислимо. Разсадът се гледа като бебе. Иска много грижи. През два часа трябва да си в оранжерията. Ако е топло, трябва да го отвиеш, ако е студено, трябва да го завиеш“, каза за БТА Елка Лунгова от русенското село Ряхово. От 30 години тя се занимава с производство на разсад и зеленчуци.
По думите й тази година вероятно ще е последната, в която ще отглежда разсад и зеленчуци за продажба. Причината е, че конкуренцията е нелоялна, няма и работници. "До миналата година отглеждахме около 50 000 корена - домати, пипер, краставици. През тази година намалихме производството до една пета", обясни Лунгова.
Според нея разсадът няма да бъде по-скъп от миналата година. Тогава за около 1.00-1.20 лева се е продавал корен домат. Краставицата в кофичка е била около 1.50 лева, като в нея има между два и четири корена. Пиперът - непикиран корен, се е продавал около 20 стотинки. "Така ще бъде и през тази година, ако не се налага да се отоплява оранжерията на ток. Много зависи от това дали март и април ще бъдат топли месеци или ще е студено. Ние ще започнем да продаваме разсад след 10 април тази година", обясни Лунгова.

Поскъпване на зеленчуковия разсад с поне 50% прогнозират в Самоковско

Цената на разсада със сигурност ще се вдигне, на чушките, доматите и  краставиците ще поскъпне с поне 50%Това прогнозира пред БТА Христина Ковачка, продавач на собствени продукти на пазара в Самоков. 
По думите й миналата година домат в кофичка е струвал левче, а през тази пролет „със сигурност цената ще се вдигне до 1.50 лева“. Според нея по-скъпи ще бъдат и чушките, за които коренче разсад се е продавал по 20 стотинки.
„Семената за зеленчуците поскъпнаха, следователно разсадът ще поскъпне. Ние, бабите на пазара, продаваме не само зеленчуци, но и каквото сами произведем с домашни продукти. Яйцата също много поскъпнаха. Всяка година правя сладко и туршии, сега пролетта като отида пак на пазара, и тях ще вдигна“, добави тя.

С 20-30% по-скъп се очаква да е разсадът за доматите в Силистренско

Земеделски производители от Силистренско казаха за БТА, че в региона се забелязва отлив от производството на най-ранния разсад заради високите цени на електрическата енергия. 
През миналата година разсадът на доматите се продаваше на цена от един лев до 1.60 лева за различните сортове. Очакванията са, че тази година  цената ще се увеличи с около 20-30%. Причината е в драстичното поскъпване на всички консумативи – семена, торф, амбалаж.
Подобно ще е увеличението и при краставиците и пипера, а това ще доведе до по-скъпи зеленчуци на пазара.
Стопаните споделят, че очакват по-високите цени да откажат част от клиентите. Те обаче са категорични, че производството на разсад е специализирана дейност и е по-добре да се извършва от професионалист.

По-скъп ще е разсадът от домати и краставици в Старозагорско

Стойността на разсада от домати и краставици тази година ще е по-висока, каза за БТА Георги Емилов, производител на разсад от старозагорското село Петрово. От думите му стана ясно, че в момента се засаждат семената за разсад. Той трябва да порасне и най-рано в края на март до 20 април да бъде засаден под парник, обясни специалистът.
Причината за поскъпването е повишените цени на семената, торовете и електроенергията. Емилов посочи, че стойността на корен домат или краставица няма да падне под 2.50-3.00 лева като може да достигне и до 4.00 лева за кофичка. Производителят каза, че и тази година ще продава разсад за ранни едри домати сорт "Наслада" и домати сорт "Калина". А сред най-търсените сортове е луксозен хибрид холандски домати "Амати".

Поскъпване на зеленчуковия разсад очакват и в област Търговище

Според стопани от област Търговище, които произвеждат зеленчуков разсад в личните си дворове и изнасят малки количества на пазара, все още е трудно да се прогнозират цените. Категорични са обаче, че поскъпване ще има, тъй като семената също са с нови, по-високи цени, в сравнение с миналата стопанска година. Увеличението е от 10 до 40 стотинки на пакетче семена, видя репортер на БТА. 
По думите на Вели Велиев от село Баячево, който отглежда разсад в малки парници, обслужвани от него и съпругата му Вилдан, през миналата година коренът домати от късните сортове се е търгувал между 40 и 50 стотинки, но тази година едва ли ще е така. „Пазарът ще определи цената. Всичко зависи от това дали ще има голямо производство, както и от търсенето“, коментира производителят. Ранните сортове през миналата година са се продавали за 70-80 стотинки за корен
По думите на Емине Хасанова, дългогодишен търговец на пазара в Търговище, с всяка година цената на разсада расте. Тя вече е произвела част от продукцията и твърди, че по-скъпо ще се продава разсадът в кофичкикойто е готов за директна сеитба и по-лесно ще се адаптира. По думите й миналата година десет стръка пипер са се продавали между 1.50 и 2.00 лева, според сорта и качеството, а за десет корена домати клиентът е плащал около четири лева. Каква ще е цената сега, предстои да се изясни, защото нашият "завод" е на открито - продукцията ни е зависима от нашите качества като стопани, но и от метеорологичните условия, на които ние, хората, не можем да влияем, каза още Хасанова.

С 10-15% се очаква да поскъпне разсадът в Хасковско

Не се предвижда голямо увеличение на цените на разсада тази година – то ще е в рамките на 10-15 процента, каза собственикът на оранжерия в Минерални бани, Хасковско Иван Тончев. Той уточни, че произвежда разсад предимно за собствени нужди и външните продажби са малко, а активният сезон още не е започнал, заради което не може отсега да се ангажира с конкретни цени.
Не смеем да вдигаме цените, тъй като така натоварваме и без това притиснатите стопани, посочи Тончев. По негови думи най-съществено влияние в промяната на цените оказват енергийните разходи и торът. 
По пазарите в региона все още няма изваден за продан разсад. Според продавачи, материалът за засаждане идва в Хасковско най-вече от специализирани производства в Старозагорско.

Източник: БТА