Пореден протест срещу изграждане на завод за каменна вата в с. Върбовка

Пореден протест срещу изграждане на завод за каменна вата в с. Върбовка

Очаква се той да се произнесе по доклада за оценка на въздействието върху околната среда на завода за каменна вата на бизнесмена Румен Гайтански в село Върбовка. Разчетите са в завода годишно като енергоизточник да се изгарят дневно близо 1200 тона отпадъци.

Протестът се организира от сдружението „Ти решаваш“ и е срещу изграждането на завода за каменна вата в базалтовата кариера на село Върбовка. Инвестицията е за над 420 милиона евро, по обявените от представител на инвеститора данни при първия протест на местните хора на 6 януари миналата година. 

Експертният екологичен съвет, който трябва да прецени какво ще е влиянието на завода с изгаряне на 430 хиляди тона гориво от битови отпадъци годишно върху околната среда и здравето на хората, се събира за втори път, след като миналата година директорът на Регионалната екологична инспекция не се съобрази с положителното становище и върна  решението. 

Значителното количество отпадъци, които ще се изгарят в инсталацията, както и вероятността от замърсяването на въздуха, водата и земеделските земи, обедини жителите на засегнатите общини. Инициативни комитети събраха над 20 000 подписа срещу изграждането на завода на бизнесмена Румен Гайтански – Вълка, свързан с бизнеса с отпадъци. Фирмата му „Петрургия“ има 35-годишна концесия върху кариерата в село Върбовка, където се планира да е заводът. 

Източник: БНР


Дата: 24.04.2023