Пореден протест на служители в АПИ

Пореден протест на служители в АПИ

Движението там ще бъде затворено двупосочно. Протестът е с искане за 20 процента увеличение на заплатите, което да се предвиди  в бюджета за 2024 година.

Протестът е под наслов "Достоен труд - достойно заплащане". Синдикат "Пътно дело" настоява за увеличение на заплатите на работещите в АПИ с минимум 20%. За целта са необходими близо 17 милиона лева за всички малко над 2400 служители в агенцията. Увеличението на възнагражденията е важен стимул за привличане и задържане на квалифициран персонал, каза председателят на синдиката Малина Кованджиева. По думите ѝ заради това, че от 1 януари минималната работна заплата за страната ще бъде 933 лв., голяма част от служителите ще се окажат с възнаграждение колкото или под нея:

"Четвърта година следващата година става, откакто не се прилага наредбата за атестирането, правят се оценки на всички работещи и дотам. За какво тогава им правят тези оценки на Пътната агенция, след като заплатата в областните пътни управления в много случаи не достигат 1000 лв.".

От синдикат "Пътно дело" заявяват готовност, ако не се постигнат конкретни резултати на заявените искания, да организират и проведат протестни и стачни действия в защита на своите достойни възнаграждения и условия на труд. 

Източник: БНР