Пореден кръг преговори между фермерите и правителството

Пореден кръг преговори между фермерите и правителството

Поредният кръг от преговори предстои между протестиращите земеделци и правителството.

Срещата е насрочена за днес следобед - дотогава недоволните фермери ще продължат с блокадите по пътищата на страната.

Днес, по предварителните планове, тежката земеделска техника ще блокира за пет часа възлови пътни отсечки и кръстовища.

Помощ за справяне с последствията от войната в Украйна, неотложни  промени в 7 закона, важни за нормалното функциониране на сектора и ясна европейска позиция на България,  засягаща  вноса от трети страни и Зелената сделка- - това са исканията ,около които преговарящите с правителството се обединяват.

"Ние не сме се съгласявали с нито едно от предложенията на правителството. Т.е. нищо не е решено, докато не е решено", каза Симеон Караколев, член на УС на Българската аграрна камара.

След поредната среща преди два дни, недоразуменията останаха основно около финансовата  част от исканията  , като правителството предложи няколко варианта за компенсиране на загубите на зърнопроизводителите  , и все още не е ясно кой от тях и изобщо някой ще бъде ли приет.

Няма консенсус и около 150-те милиона, които държавата предлага като компенсация за загубите на чувствителните сектори - мляко, плодове и зеленчуци. Фермерите са изчислили, че за да  се запазят нивата на подпомагане от предишните две години са нужни 178 млн. лв.

Независимо дали днешните преговори ще доведат до резултат, блокади през почивните дни няма да има.

"Нашите протести са мирни и не са политически. Ние не искаме да клатим кабинети, да падат правителства и т.н. Ние имаме чисто браншови искания и наистина държим те да се случат. И няма да разпишем нищо, без да имаме ясен ангажимент кога ще се случат", каза Караколев.

Следващата седмица обаче тракторите може да стигнат до София, предупреждават организаторите.

А позицията на премиера Николай Денков, че зърнопроизводители, които са били на печалба през миналата година няма да получат допълнително финансиране, остава непроменена.

Предложението е загубите на производителите да се доказват с опростени счетоводни сметки.

Има консенсус за промени в 7 от секторните закони, като за 5 от тях ще се предложат корекции за обществено обсъждане до края на март.

Източник: БНР