Подготвят втори пакет финансова помощ за производителите на слънчоглед

Подготвят втори пакет финансова помощ за производителите на слънчоглед

Агроведомството публикува за обществено обсъждане  проект за изменение на  специалната Наредба за условията и реда за предоставяне на спешна финансова помощ на фермерите, отглеждащи слънчоглед.

Целта на изменението е да се уреди възможността за предоставяне на втора спешна финансова помощ на производителите  на слънчоглед, такова  подпомагане Брюксел разреши за България, Полша, Румъния, Словакия и Унгария. Бюджетът по тази мярка за България е 19 108 000 лева.

Средствата се предоставят от Европейския фонд за гарантиране  на земеделието. За това второ подпомагане, за разлика от първото, не се предвижда допълнително национално финансиране. Както и при първата помощ, пари ще има за всички стопани, които миналата година са ползвали субсидии на площ за слънчоглед.

Предвидено е парите да се изплатят  до 31 декември. До 30 септември пък ще бъде изплатен първия пакет от  финансовата  помощ за  производителите на слънчоглед, неговия бюджет е над 65 млн. лева, като половината  са европейски, останалата част – национални средства.

Ситуацията на пазара на растителни масла след забраната за внос на слънчоглед от Украйна ще пояснят днес от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България. 
Преди дни от там предупредиха, че има риск българските заводи, преработващи слънчоглед, да спрат работа заради липса на суровина.
Интересите на българските производители и преработватели се разминават, тъй като цената, която производителите на масла предлагат за слънчогледа е по-ниска от тази, която очакват производителите на слънчоглед. 
Забраната за внос на евтин украински слънчоглед създава проблеми на преработвателите и те настояват за нейната отмяна. 
Производителите на слънчоглед у нас обаче настояват тази забрана да бъде удължена.
Министерството на земеделието организира среща между двете страни по темата , но тя приключи  без конкретни резултати. Ведомството подготвя втори пакет финансова помощ за производителите на слънчоглед от Европейския фонд за гарантиране в земеделието.

Източник: БНР

Дата: 30.08.2023