Почетният председател на ДПС Ахмед Доган призова за оставки

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган призова за оставки

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган призовава за оставките от поеманите длъжности на Делян Пеевски - председател на ДПС,  Халил Летифов - заместник-председател на ДПС и член на Централното оперативно бюро (ЦОБ), Станислав Анастасов - заместник-председател на ДПС и член на ЦОБ, Хамид Хамид - заместник-председател на ПГ на ДПС и член на ЦОБ, Ертен Анисова - заместник-председател на ПГ на ДПС, Радослав Ревански - член на ЦОБ.

Нека колективните органи да решат дали да останат членове на ДПС или не. Няма друг начин за елиминиране на всяко арогантно отношение в нашите структури, се посочва в призива на Доган към всички депесари.

Писмото беше получено на електронната поща на БТА. Автентичността на имейла потвърди за БТА Биршен Ибрямова. 

Доган пише, че партията преживява сериозна криза в организационния си живот. 

Тази криза е породена от системно неспазване на Устава на ДПС, от грубото погазване на решенията на последната Национална конференция на ДПС през февруари, както и от бруталното отношение към членовете на централните ръководни органи, към депутатите на ДПС, към областните и общински структури на партията, пише почетният председател. 

"Никога, от създаването си преди повече от 34 години, Движението не е използвало мутренски подходи за заплашване на семействата ни, за отнемане бизнеса на хората с прокуратурата и полицейските служби. Умишлено се създава страхова психоза за живота, работата и имуществото на хората. И за голяма моя изненада се твърди, че всичко, което се прави е било с мое съгласие!? Абсурд!", посочва Ахмед Доган.

При такава ситуация няма основание за разбирателство с когото и да било. Народното творчество има формула за подобни случаи в живота: „Късно е, либе, за китка“, допълва той. 

Фактически погледнато, в ДПС има опит за вътрешнопартиен преврат, за да се използва партийната власт за лични и групови интереси, и най-вече да се промени политическият профил на партията. Този процес на нелегитимна подмяна на ДПС категорично трябва да бъде спрян, заявява още  Ахмед Доган. 

"Никой не може да открадне или да присвои ДПС. Организацията ни не е еднолично търговско дружество. И затова не е възможно да бъде собственост на никого", посочва той. 

Цивилизационният избор на България е либералната демокрация с евроатлантическа насоченост. ДПС има съществен дял за постигането на тази стратегическа цел на държавата, отбелязва още Доган.  Той добавя, че освен това ДПС е важен геополитически фактор на Балканите. Затова всеки сериозен трус в редиците на Движението има широк обществен отзвук и международна реакция на политическа тревожност за стабилността и сигурността на Югоизточна Европа, посочва почетният председател на ДПС. 

"Благодаря за подкрепата на всички: от ветераните и депутатите до партийните структури, общинските кметове и младежките организации. Специално благодаря за подкрепата на лидерите на европейските либерали и на нашите съмишленици и избиратели от Република Турция. Това обстоятелство за сетен път ме убеждава, че не съм загубил близо 40 години от живота си напразно…", пише още почетният председател на ДПС.

"Голямата ми молба към вас е да се освободите от страха. Ние живеем в свободен демократичен свят. Защитете го!", пише още почетният председател на ДПС и завършва призива си с "Винаги ваш, Ахмед Доган".