Петков и Василев ще се стремят към управлението на страната, разговарят с партии за коалиция мандатоносител

Петков и Василев ще се стремят към управлението на страната, разговарят с партии за коалиция мандатоносител

Василев заяви, че в момента са в процес на разговор със 7-8 партии за мандатоносител и вероятно ще ги сложат в коалиция, за да може "Продължаваме промяната" да запази името. Отрече партия МИР да е сред тях. Партиите все още не са избрани, подчерта Асен Василев.

Допълни още, че не са преговаряли и няма да вземат структури от никоя партия. Ще се водят разговори с всички партии, които споделят визията им и които са готови да работят по нов и честен начин за сформиране на мнозинство след изборите. На въпрос потвърди, че се стремят към това да управляват страната.

В следващия парламент ще има над 121 депутати от коалиция на почтените", каза Кирил Петков.

Василев добави още, че кандидатът им за президент е Румен Радев.

"Това не е президентска партия", категоричен бе Кирил Петков.

"Ние много го харесваме, защото за последните месеци ни даде пълна свобода на действие - да действаме, както мислим, че е добре за България. Не получихме нито един телефонен разговор, за да каже: направете това или наемете онзи и общите принципи, с които сме управлявали с колегите в служебното правителство, мисля, че са общи и за него", допълни той.

С днешното събитие искаме да кажем, че продължаваме промяната, каза в началото на срещата Петков.

Той заяви, че не е важно дали си ляв или десен, а дали си почтен. Каза, че ще работят с почтени хора, независимо от коя страна са те.

Представи екипа си. Обясни, че критериите към тях са да са с добра кариера извън политиката, независими хора. Да не са били в повече от една партия, освен тази коалиция, защото не вярват в хора, които прескачат от партия в партия. Приоритет е и да нямат скандали. Всеки един от тях ще подпише договор за почтеност - ще се съгласят, че няма банкова тайна, че няма скрити пари.

Повечето от екипа на новата формация са млади хора, завършили в чужбина.

Петков заяви още, че качеството, което притежават с Василев е, че не ги е страх. Другото е, че работят в екип.

От своя страна Асен Василев заяви, че ще работят за равен старт - за качествено образование, за здравеопазване, което да не налага да се ходи на лечение в чужбина и да се доплаща за всяка процедура.

Ако България започне да се развива в тази посока, ще видим много повече млади хора, които ще започнат да се завръщат, защото истината е, че България ни липсва. Всички сме живели в чужбина, но тук ни харесва най-много.

Ако ние си оправим средата, изчистим си държавата, ще можем да се гордеем с България, каквато е и каквато ще бъде, а не само с българското минало. Това е, което искаме да направим. Това можем да го направим само всички ние заедно. Ако искате, помогнете да се случи", каза Василев.

На въпрос той отговори, че идеята за формацията се е зародила, когато са започнали работа в 46-ото НС заради невъзможността да се постигне консенсус в каква посока да тръгне страната.

Източник: БНТ
Дата: 20.09.2021