Парламентарните сили от 46-ото НС се събраха на техническа среща преди първото заседание

Парламентарните сили от 46-ото НС се събраха на техническа среща преди първото заседание

Парламентарно представените сили в 46-ото Народно събрание се събраха на техническа среща, за да обсъдят дневния ред на първото пленарно заседание, което президентът Румен Радев обяви, че ще свика на 21 юли.

Разпределени са и местата в залата и процедурите по номиниране на председател и зам.-председатели на НС, но не са обсъждани конкретни имена, заявиха участниците в срещата.

От ГЕРБ отново са предложили пленарните заседания да се провеждат в новоремонтираната сграда на бившия Партиен дом, но не са били подкрепени.

От "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" изразиха готовност да обсъдят заедно с "Има такъв народ" възможностите за съставяне на правителство.

Утре всяка от парламентарните групи ще проведе заседание и ще определи своите кандидатури за председател и зам.-председатели на Народното събрание.

Междувременно зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмед отхвърли твърденията, че е имало преливане на гласове от ДПС към "Има такъв народ" и че партията на Слави Трифонов е техен проект:

"Това е много несериозно",  заяви Ахмет Ахмед на техническа среща на парламентарно представените сили в 46-ото Народно събрание.

Радостин Василев, който беше номиниран за министър на младежта и спорта в първия проектокабинет на "Има такъв народ", заяви, че утре на заседание на парламентарната група ще бъде обсъдено дали Ива Митева ще бъде номинирана отново за председател на Народното събрание, а на въпрос кога ще се проведат консултациите по съставяне на правителство, отговори: "Скоро".

Александър Ненков от ГЕРБ допусна възможността партията му да не направи своя номинация за председател на парламента:

"Имаме много подготвени хора, но на този етап няма решение на парламентарната ни група. ГЕРБ предложи свой председател при предишния парламент, но той не беше подкрепен. Не виждам защо ГЕРБ в този момент трябва да предлага каквото и да било".

От своя страна Георги Свиленски заяви, че е възможно парламентарната група на "БСП за България" да има номинация за председател:

"Нека да се проведат утре обсъжданията, но аз не не изключва възможността ние също да имаме предложение".

А лидерът на "Изправи се! Мутри, вън!" Мая Манолова заяви, че групата й ще подкрепи евентуална кандидатура на Ива Митева за председател и ще номинира Татяна Дончева за зам.-председател.

Източник: БНР
Дата: 19.07.2021