Отпускат кредити за малки фирми без обезпечение

Отпускат кредити за малки фирми без обезпечение

До 3 милиона лева кредити за малки фирми без обезпечение. Това е новата мярка, която служебният кабинет обяви днес по програма "Възстановяване".

Малките и средни фирми ще могат да кандидатстват за заеми гарантирани от държавата. Това предвижда новата програма за възстановяване, която започва днес. Кредити ще бъдат предоставяни засега от пет търговски банки, които са сключили договор с държавния Фонд на фондовете.

Кредити ще бъдат отпускани на микро, малки и средни фирми, които до 2019 г. са работели на печалба, обясни икономическият министър. Целта е да бъдат подпомогнати онези фирми, които имат шанс за възстановяване след икономическата криза причинена от пандемията.

Новите заеми ще бъдат отпускани за период до седем години, без допълнителни обезпечения, с размер до 3 млн. лева или до 70% от оборота на съответната фирма за 2019 или 2020 в зависимост кой е по-висок. Предвижда се и гратисен период до 12 месеца, както е и задължително условие фирмата да съществува поне от три години. Лихвите ще бъдат пазарни.

Компаниите ще могат да кандидатстват пред всяка една от петте банки, които са подписали договор с Фонда на фондовете.

Икономическият министър Кирил Петков обяви днес също така, че е представил новите членове на управителния и на надзорния съвет на Българската банка за развитие.

По материали на БНТ


Дата: 22.06.2021