Отбелязваме Деня на Европа

Отбелязваме Деня на Европа

Денят се отбелязва от 1986 г., съгласно решение на Срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано, Италия (28-29 юни 1985 г.). Чества се годишнина от речта (1950 г.) на министъра на външните работи на Франция Робер Шуман в Париж, Франция, в която той излага своя план за обединение на въгледобивната и стоманодобивната промишленост на западноевропейските страни (т. нар. "Декларация на Шуман") като "първа реална крачка към европейска федерация", информира отдел "Справочна" на БТА.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемония по издигане на знамето на Европейския съюз пред президентската институция по повод отбелязването на Деня на Европа. Събитието ще се състои от 10:00 часа. Преди церемонията президентът ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част. По-рано през деня, от 9:00 часа, Румен Радев и Илияна Йотова ще поднесат цветя пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 78 години от победата над нацизма във Втората световна война.

За Деня на Европа през тази година Бюрото на Европейския парламент организира триизмерно видео мапинг шоу „Заедно“. То ще бъде проектирано на фасадата на Регионалния исторически музей — София от 21.15 ч. днес. Историята на тазгодишното светлинно шоу акцентира върху ролята на човека и ценностите, върху които е изграден Европейският съюз, които са и общочовешки. Главният герой в спектакъла „Заедно“ са зрителите, които ще бъдат приканени да повярват в собствените си сили и да използват потенциала си. В ролята на разказвач е изкуственият интелект, който е в центъра на вниманието и на Европейския парламент. Достъпът до шоуто върху фасадата на Регионалния исторически музей - София ще бъде свободен. Ще се редуват проекции на български и английски език, които ще продължат до полунощ. 3D мапинг шоуто ще бъде излъчвано на живо от 21.30 ч. във Facebook страницата и YouTube канала на Европейския парламент в България.

Поетично четене по повод Деня на Европа ще се състои днес в Чешкия център в София. Представените творби ще са на автори от 10 държави - България, Чехия, Унгария, Полша, Португалия, Гърция, Словакия, Румъния, Испания и Украйна. Събитието ще премине под надслов „Европа чете“.

Различни събития са предвидени и в страната по повод днешния Ден на Европа. Сред планираните прояви са поднасяне на цветя и венци, засаждане на фиданки, културни и музикални мероприятия, кулинарно състезание.

Източник: БТА