От 2019 до 2021 г. само 16 км основни ремонти са направени по напълно законов начин, заяви министър Шишков

От 2019 до 2021 г. само 16 км основни ремонти са направени по напълно законов начин, заяви министър Шишков

Той допълни, че от 2019 до 2021 г. само 16 км са направени като основни ремонти по напълно законов начин, ремонтиран е един надлез и два моста и е дадено разрешение за строеж за осветлението на кръговото кръстовище на Ахелой.

Арх. Шишков заяви при участието си в предаването "Денят ON AIR" на телевизия "България ON AIR", че проверки ще бъдат правени точно на част от  тези 31 пътища, които са основно ремонтирани, но възложени като текущи ремонти. Проверките ще са дали те отговарят на проектната документация, по която са създадени и ще приключат до месец и половина. Ще бъде направено сравнение с проектите, които е имало. Всъщност не е ясно дали въобще е строено по тях, посочи още министърът.

В средата на октомври миналата година министър Шишков каза, че илюстрация за това как са правени така наречените текущи ремонти е пътят Югово - Лъки. "Виждате колко се е разширил пътят от един момент нататък и това е направено като текущ ремонт. Буквално е направен един нов път с разширение около метър-метър и нещо", коментира министърът, показвайки снимки от изграждането на този пътен участък, като допълни, че това е минало като текущ ремонт без разрешение за строеж и одобрени проекти.

ДНСК и АПИ са направили проверка на 47 пътни обекта с обща дължина на отсечките 284 километра, съобщи тогава министърът. Междинен анализ показва, че има обекти, които в основната си част са текущи ремонти, но при тях категорично е установено, че имат елементи на основни ремонти. Това ги прави основни ремонти, но те не са в тези мащаби, за които мога да кажа, че са изградени цели пътища, допълни министърът.

Става дума за 18 обекта с обща дължина на отсечките 282 километра и други седем обекта, където е прилаган методът на студено рециклиране, посочи тогава министърът. Шишков уточни, че при такъв метод, когато се махат и трите слоя на пътя и се прави интервенция в основата му, това става основен ремонт, а когато се прави без засягане на последния слой на пътя, може да се приеме, че това е текущ ремонт.

"За времето, в което съм регионален министър, тези 7 месеца, съм одобрил повече от 100 км подробни устройствени планове, които касаят магистралите в България", заяви министър Шишков . Той коментира, че това е една добра основа следващ редовен кабинет да има на какво да стъпи, за да може да продължи строителството на магистралите и скоростните пътища в България. Арх. Шишков направи сравнение, че в рамките на миналия редовен кабинет е нямало нито един одобрен ПУП за ново трасе на магистрала и подчерта, че одобрените сега над 100 км са в резултат на изключително усърдна и екипна работа на АПИ, МРРБ и на другите министерства, които са  съгласували плановете.

Министър Шишков съобщи още, че днес на експертен съвет е одобрен лот 9 на АМ "Хемус" и след няколко месеца ще има възможност там да започне строителство.

Той определи като политически пиар искането на ГЕРБ да бъдат извършвани проверки и посочи, че за годините на тяхното управление проверки в мащаба, който те настояват, не са били правени.

Регионалният министър отново подчерта, че няма да бъде разплащано за ремонти, които са основни и са незаконно строителство, а само за законно извършените текущи такива. Той посочи, че с предишното решение на Народното събрание да се платят 50 на сто от всичко на практика е платено и 50 на сто от незаконното строителство.

Министър Шишков уточни, че предишният служебен кабинет почти не е възлагал никакви ремонти, както и по-предишните два служебни кабинета. Основно се разплаща възложено по времето на ГЕРБ строителство, от началото на 2021 г., за което е нямало осигурено финансиране тогава. 

Той коментира и назначенията на ръководните кадри в държавната фирма "Автомагистрали" и ВиК холдинга. Министър Шишков заяви, че назначенията са след проведени конкурси, а преназначените хора са се доказали с работата си.

 Източник: БТА