Осигурени са 184 милиона лева в подкрепа на малкия и среден бизнес

Осигурени са 184 милиона лева в подкрепа на малкия и среден бизнес

Служебното правителство отпуска още 108 милиона лева в подкрепа на малките и средни предприятия в кризата, обяви министърът на икономиката Кирил Петков.

По думите му програмата в подкрепа на бизнеса ще нарасне на 1,2 милиарда лева, но не всички средства ще са грантови. След седмици обжалване и чакане Българската банка за развитие вече е с нов Надзорен съвет, похвали се още Петков.

На извънреден брифинг след края на последното заседание на кабинета преди изборите икономическият министър Кирил Петков обяви, че кабинетът увеличава драстично парите в подкрепа на малки и средни предприятия, пострадали от кризата.

По Плана за възстановяване и устойчивост, който служебният кабинет обещава да представи пред Европейската комисия до края на мандата си, в министерството на икономиката има програми за 900 милиона лева за модернизация на бизнеса и 400 милиона - за индустриални зони.

Правят се корекции по тези схеми, като в крайна сметка бюджетът ще се увеличи до 1,2 милиарда лева. Европейската инвестиционна банка ще помага в този процес.

Парите за малките и средни предприятия са общо 184 млн. лв. за почти 4000 малки компании с оборот до 500 000 лева, обясни Кирил Петков.

Източник: БНТ