Осемдесетата годишнина от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи ще бъде отбелязана в Кюстендил

Осемдесетата годишнина от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи ще бъде отбелязана в Кюстендил

Министър-председателят Гълъб Донев ще участва в Кюстендил в тържественото отбелязване на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, съобщиха от пресслужбата на кабинета. На площад „Велбъжд“, от 11:00 часа, премиерът Донев ще присъства на честването на годишнината от Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи и ще поднесе цветя на паметника на Димитър Пешев. В 11.30 часа премиерът ще се включи в тържественото шествие до къщата на Иван Момчилов, където ще поднесе цветя на паметната плоча.

Началото на честванията ще бъде в къщата-музей "Димитър Пешев", където от 10:00 часа ще бъде открита фотодокументалната изложба на музея в Кюстендил под наслов "Кюстендилската акция за спасяването на българските евреи". Автор на изложбата е доц. д-р Ангел Джонев. Къщата - музей "Димитър Пешев" е единствената експозиция в България, специализирана по темата за спасяването на българските евреи. 

Оттам ще тръгне тържествено шествие, което ще продължи до паметника на Димитър Пешев в центъра на града. От 11:00 часа там ще бъдат поднесени венци и цветя, почит ще бъде отдадена и пред паметната плоча на Иван Момчилов, открита през миналата година.

Изложбата "Кюстендилски художници от еврейски произход" ще покаже същия ден художествената галерия "Владимир Димитров – Майстора" в града. Откриването на експозицията е от 12:00 часа. Час по-късно в галерията ще започне и юбилейна кръгла маса: "80 години от спасяването на българските евреи".

В критичните дни в началото на март 1943 г., когато се решава съдбата на хиляди хора, петимата кюстендилски граждани – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев, със задружните си усилия допринасят да бъде спряна депортацията на евреите от довоенните предели на Царство България. За тези им заслуги те са провъзгласени в Държавата Израел от мемориала "Яд Вашем" за "праведници на света", разказаха за БТА от музея в града. Петимата кюстендилци са наградени с най-висшето държавно отличие в Р България – орден "Стара планина" - първа степен. Удостоени са със званието "почетен гражданин на Кюстендил".

Събитията на 9 март са част от програмата на Националния инициативен комитет за отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи, които са под патронажа на президента Румен Радев, посочиха от общинския отдел "Култура и духовно развитие".

Източник: БТА