Официално посещение на Румен Радев в Черна гора

Официално посещение на Румен Радев в Черна гора

Българският държавен глава ще бъде посрещнат с официална церемония от черногорския си колега в президентския дворец в историческата и културна столица на Черна гора - Цетине.

Румен Радев и Яков Милатович ще имат среща "на четири очи" и ще ръководят пленарните разговори на официалните делегации на България и Черна гора. Двамата президенти ще обсъдят задълбочаването на двустранното сътрудничество между София и Подгорица в областта на икономиката, образованието и науката, както и партньорството в сферата на сигурността и отбраната. Очаква се сред темите на разговор да бъдат регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа, както и подкрепата за напредъка на Черна гора в процеса на присъединяване към Европейския съюз.

"За нас, българите, Черна гора е приятелска държава, с която ни свързват вековни културни, исторически и духовни връзки. Споделяме общо виждане за европейската перспектива на Югоизточна Европа, която е ключов фактор за постигане на стабилност, сигурност и просперитет на целия регион", посочи президентът Радев при посещението си в Черна гора преди две години.

В рамките на официалната визита българският държавен глава ще разговаря в Подгорица с премиера Милойко Спаич и с председателя на парламента Андрия Мандич.

Източник: БНР


Дата: 17.06.2024