Очаква се Светият синод да определи тримата митрополити, кандидати за нов български патриарх

Очаква се Светият синод да определи тримата митрополити, кандидати за нов български патриарх

Това нарочно заседание на Светия синод е на основание член 45, алинея 1 от Устава на БПЦ-БП. Заседанието е свикано, съгласно решението на Светия синод на БПЦ-БП от 19 март 2024 г. след смъртта на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит на 13 март.

На заседанието се очаква да бъдат избрани трима епархийски митрополити - кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на изискванията по член 40 от Устава на БПЦ-БП.

Избираемият за български патриарх и Софийски митрополит трябва да притежава следните качества: да е на служение епархийски митрополит на Българската православна църква, да не е по-млад от 50 години, да е управлявал епархия като митрополит поне пет години, да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Патриаршеският избирателен църковен събор ще се състои на 30 юни. Интронизацията на новия български патриарх, който е Софийски митрополит, ще е в същия ден, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Както БТА писа, на 16 март България изпрати в последния му земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.  

Източник: БТА


Дата: 20.06.2024