Очаква се днес парламентът да прегласува проекторешението за вот на недоверие към кабинета „Денков“

Очаква се днес парламентът да прегласува проекторешението за вот на недоверие към кабинета „Денков“

Вчера липса на кворум възпрепятства парламента да вземе окончателно решение по внесения от "БСП за България“, „Възраждане“, „Има такъв народ“ и независим депутат вот на недоверие към Министерския съвет с премиер Николай Денков.  

ГЕРБ-СДС и ДПС не участваха в първото гласуване на предложението. Вота на недоверие подкрепиха 66 народни представители, а 61 бяха "против". Според правилника на Народното събрание проектът на решение за гласуване на вот на недоверие на правителството се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители.

Георги Свиленски от "БСП за България" поиска прегласуване на предложението и почивка, в която народните представители от ГЕРБ-СДС и ДПС да се върнат в залата. Представителите на двете парламентарни групи напуснаха, след като парламентът отхвърли законопроекта за отмяна на дерогацията на "Лукойл".

След възобновяване на заседанието при два опита парламентът не успя да събере кворум, за да прегласува предложението за вот на недоверие.  

Програмата на Народното събрание, публикувана на сайта на институцията, предвижда заседанието днес да започне с блицконтрол. В него, според парламентарния правилник, следва да участват премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. Втора точка е второто четене на промени в Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. От 11:00 часа е предвиден редовен парламентарен контрол.   

Източник: БТА


Дата: 17.11.2023