Обявиха край на първия етап на разговорите за третия мандат

Обявиха край на първия етап на разговорите за третия мандат

В понеделник, следващата седмица,  стартира вторият кръг - с разговор за имена и структура на бъдещия кабинет.

Без условия, с приемане на общата управленска програма, със съгласие за премиер, номиниран от "Продължаваме промяната" и за включване в т.нар. "антикорупционно мнозинство", приключи срещата на БСП с ДБ.

Грижата за държавата и осуетяване завръщането на Бойко Борисов на власт е над идеологическите противоречия, обясни съпредседателят на десницата Атанас Атанасов:

"Предизвикателствата и кризите, пред които е изправена България, са много по-силни от различията, които имаме".

ДБ би подкрепила кандидат-премиерска номинация на Асен Василев, посочи другият съпредседател Христо Иванов: 

"Така че, ако това се окаже вариант, който е реалистичен и работи, това не е тема за нас“.

Подкрепа за управленската програма декларираха и шестимата вече независими депутати, отделели се от ИТН. Но пък поставиха условие - без министри от партията на Слави Трифонов в бъдещия кабинет. Спортният министър в оставка Радостин Василев заяви:

"Изразяваме изключителен скептицизъм към заявената диалогичност от страна на "Има такъв народ" и ви предупреждаваме за това, че трябва да сте изключително внимателни в оценката на тяхното желание за работа“.

Предупреждение дойде и от лидера на БСП Корнелия Нинова след края на преговорния маратон: "Времето става изключително важен въпрос в тези преговори, времето с оглед на това, че ние не можем да държим безкрайно мандата".

Затова до края на деня в петък преговарящите формации трябва да изпратят на мандатоносителя бележките си по предложената управленска програма, за да приключи първият етап разговори - за политики. Следващата седмица започва вторият - с разговори за имена, разпределение на постове и структура на кабинета.

Корнелия Нинова: "Бих обобщила дотук преговорите, защото приключиха с всички - че има висока степен на съгласие и подкрепа на програмата, която утре в детайли вече ще изработим и ще ви представим в окончателен вариант. Разбираме, че целта ни е много по-голяма от личните противоречия и егото, сериозни разминавания - не бих казала, всичко е преодолимо. Стига да има добра воля да постигнем съгласие да има правителство".

Източник: БНРДата: 22.07.2022