Няма как да има мораториум върху прилагането на АСТА – Валентин Николов

Няма как да има мораториум върху прилагането на АСТА – Валентин Николов

СОФИЯ — 1 Feb (PIA) — —

От ГЕРБ започнаха разговори за скандалното споразумение ACTA. Първи управляващите се срещнаха с представители на Асоциация на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги (АПТИУ).

След разговорите в НС обаче се оказа, че въпреки “ползвотворните” разговори двете страни не са се разбрали съвсем. Ентусиазиран от срещата с Валентин Николов от ГЕРБ си тръгна Янаки Ганчев, председател на УС на АПТИУ. “Никой по никакъв начин няма да може да налага контрол на интернет трафика”, – обяви добрата новина Ганчев.

По думите му тази договорка е постигната с представителите на управляващата партия. “Постигнахме това, че интернет пространството няма да бъде ограничавано”, – категоричен бе Янаки Ганчев.

Зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов заяви обаче, че няма такова споразумение. “Обясних им, че не може само тях да изслушаме, само техните тези. Те искаха в началото да има някакъв мораториум, който за международни договори няма как да стане”, – поясни Николов.

От ГЕРБ искали да чуят всички неправителствени организации. “Нека да чуем всички заинтересовани лица. България нито я пришпорва някой, нито някой я задължава да направи законопроект за ратификация”, – обясни той.

Неправителствените организации ще бъдат поканени на изслушването в НС на министър Трайчо Трайков по темата. Валентин Николов бе категоричен, че не е поемал конкретен ангажимент към АПТИУ за интернет трафика. Поел е ангажимент да се проведе дискусия, на която да се чуят различни мнения.

13:52  01/02/2012