Няма да има видео наблюдение по време на гласуването, съобщи Росица Матева

Няма да има видео наблюдение по време на гласуването, съобщи Росица Матева

През целия изборен ден, докато се гласува, няма да има видеонаблюдение. След като бъде обявен краят на изборния ден в самата Секционна избирателна комисия (СИК), едва тогава председателят на СИК ще включи устройството, с което ще се извършва видеозаснемането, обясни Матева. По думите й това устройство ще бъде поставено на масата, на която ще се броят бюлетините. 

Говорителят на ЦИК каза още, че в протоколите ще се записва по отделно гласуването с хартиени бюлетини и данните от машинното гласуване, а общият сбор ще се записва в отделна графа. 

БТА припомня, че решението данните от вота на хартия и на машина да се вписват в протоколите отделно, беше взето от ЦИК на 4 март. На 20 февруари ЦИК взе решение в секционните протоколи резултатите от вота на хартия и на машина да се записват само в една графа – сумарно. Това решение доведе до отказа на Цветозар Томов да изпълнява длъжността говорител на комисията. Също така решението беше обжалвано от политически формации пред Административен съд София-град. Така на 24 февруари Административният съд в София-град отмени като незаконосъобразно решението на комисията, прието на 20 февруари. 

Пред бТВ днес Матева каза още, че никъде на изборите на 2 април няма да има „тъмна стаичка“. Гласуването с хартиени бюлетини ще става зад параван. Вместо да влиза в „тъмна стаичка“, избирателят ще застава зад паравана, там ще изрази гласа си върху хартиената бюлетина, добави тя. 

Източник: БТА