НС гласува проектокабинета "Желязков"

НС гласува проектокабинета "Желязков"

От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател.

Точно в 13 часа Народното събрание ще обсъди и ще се произнесе по предложения от ГЕРБ-СДС кабинет. 

Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите одобряват номинирания за министър-председател Росен Желязков, след това - структурата на Министерския съвет и персоналния състав. 

Гласуването се смята за успешно, ако събере най-малко 121 гласа.

Досега подкрепа за първия мандат са декларирали само от ДПС, но заедно с ГЕРБ-СДС разполагат със 114 народни представители. Въпросът е откъде ще дойдат останалите гласове. 

Вчера от ПП-ДБ декларираха, че няма да подкрепят проектокабинета. Кирил Петков коментира:

"Ще бъдем ярка опозиция, ако такова правителство мине"

От БСП също казаха не. Борислав Гуцанов гледа към третия мандат:

"Абсолютно единна ще бъде групата на БСП".

От "Има такъв народ" и "Възраждане" запазиха мълчание, но позицията им е известна – няма да дадат подкрепа. 

Голямата неизвестна е как ще гласуват депутатите от "Величие" и дали това няма да разцепи окончателно най-малката парламентарна група. 

Вчера президентът Румен Радев съобщи, че ще присъства на гласуването и подчерта, че той е дал идея за кабинет на малцинството:

"Разбира се, че носи рискове, разбира се, че това е нещо ново за нашата политическа система и зависи вече от реакциите на всички партии в парламента, дали ще приемат такъв подход…, или ще се отива отново на предсрочни парламентарни избори".

Преди това депутатите ще обсъдят предложението на ПП-ДБ да бъде създадена Временна комисия за проверка на дейността на групите около убития Мартин Божанов – Нотариуса и бившия следовател Петър Петров – Петьо Еврото.

В програмата е предвидено и изслушване на служебния премиер Димитър Главчев, министъра на отбраната Атанас Запрянов и заместник-министъра на външните работи Невяна Митева за подготовката за предстоящата юбилейна Среща на НАТО във Вашингтон.

Ще бъде гласувана и оставката на Владимир Савов като заместник-председател на Комисията за финансов надзор.

Източник: БНР