НС гласува оставката на Десислава Атанасова като депутат

НС гласува оставката на Десислава Атанасова като депутат

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова е подала искане за прекратяване на пълномощията като народен представител. Очаква се в петък тя да  положи  клетва като съдия в Конституционния съд. Депутатите ще обсъдят и два законопроекта в закона за здравното осигуряване, внесени поотделно от ГЕРБ-СДС и от ПП-ДБ.

Те предвиждат два отделни начина за заплащане от НЗОК на медикаментите за онкоболни пациенти, с цел да се създаде справедливо и ефективно разходване на средствата от Касата, като се гарантира и лечението на пациентите. 

В програмата е  и първо четене на промените в закона за висшето образование, внесен от ГЕРБ, с които  се създава финансов модел за стимулиране на качеството в образованието и увеличаване  на заплатите на преподавателите. Конкретно се предвижда финансирането на държавните университети и доходите на преподавателите да са обвързани с приетата Стратегия за развитието на висшето образование за периода 2021-2030 г. В предложенията е записано задължението средствата от  държавния бюджет за висше образование да се планират ежегодно в размер не по-нисък като сума и процент от брутния вътрешен продукт, спрямо бюджета от предходната година.

Предвижда се средната работна заплата за преподавателите да е не по-ниска от 170% от средната брутна заплата за страната за последните 12 месеца. Подобен модел с допълваща субсидия вече се прилага в отношенията между НЗОК и лечебните заведения.  В програмата на депутатите са и окончателните промени в закона за държавната финансова инспекция, с които в ресорната Агенция се преминава от хартиени към електронни документи, като изпращането им да става по електронен път.

Източник: БНРДата: 24.01.2024