Новоизбраното 48-о Народно събрание започва работа

Новоизбраното 48-о Народно събрание започва работа

Традицията първото заседание на новоизбрания парламент да се открива от най-възрастния депутат в залата води началото си още от Търновската конституция. 

По време на тържественото заседание, в което ще прозвучат химните на България и на ЕС, депутатите ще положат клетва. Клетвата гласи: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се!“.  

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на парламентарните групи. В 48-ото Народно събрание влизат седем политически сили.

Коалиция ГЕРБ-СДС има 67 депутатски места. За председател на групата е номинирана Десислава Атанасова, която я ръководеше и в 47-ото НС.  

„Продължаваме Промяната“ има 53 депутатски места. За председател е предложен Андрей Гюров, който също ръководеше групата в предходния парламент. 

Движението за права и свободи е с 36 места, а за председател на групата се очаква да бъде избран председателят на движението  Мустафа Карадайъ. 

„Възраждане“ има  27 народни представители. Председател на групата ще е Костадин Костадинов.  

„БСП за България“ е с 25 народни представители. За председател на групата е избрана лидерът на партията Корнелия Нинова.  

„Демократична България“ има 20 народни представители, председател на парламентарната група ще е Христо Иванов. 

„Български възход“ е с 12 депутати, председател на групата ще е лидерът на партията Стефан Янев. 

Източник: БТА


Дата: 19.10.2022