Николай Денков: Или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме с изпълнението на управленската програма, или сме в грешна посока

Николай Денков: Или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме с изпълнението на управленската програма, или сме в грешна посока

С избора на този подуправител на НЗОК бяха нарушени два принципа, посочи той. Денков отбеляза, че лично е виждал сигнал от Държавна агенция "Национална сигурност" към прокуратурата за това, че този човек е лобирал. Назначаването му на позиция, която е свързана с разпределението на осем млрд. лева годишно е проблем и ГЕРБ, и ДПС това го знаят, добави премиерът. Миналата седмица министър-председателят е наредил докладът да бъде изпратен до Росен Желязков.

Денков призова ГЕРБ да изтеглят проф. Момчил Мавров от поста.

Беше демонстриран един начин за вземане на решения, който е абсолютно неприемлив и може да бъде изключително опасен, даже фатален за развитието на България, ако бъде приложен в следващите дни и седмици, предупреди министър-председателят, защото се очаква да бъдат гласувани промените в Конституцията, избран съставът на антикорупционната комисия, както и на регулатори.

Договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи - ние трябва да имаме съгласие хората, които се назначават, да бъдат приемливи и за двете страни, в смисъл че няма проблеми от този тип, припомни Николай Денков. Той добави, че вчера обаче, силово, със съдействието на „Възраждане“, ГЕРБ и ДПС са избрали проф. Мавров за подуправител на НЗОК.

Според премиера е важно да бъде разписан механизмът за вземане на решения между формациите в управлението. В този смисъл, по неговите думи това, което се случи вчера, е било тест. Очакваме от ГЕРБ най-сетне, след като сме им изпратили документа през юни-юли, той да бъде подписан, настоя Денков. Той каза, че ГЕРБ се опитва да работят на квотен принцип. Ние от самото начало сме казали с Мария Габриел, че това няма да стане и начинът да се реализира сътрудничеството в управлението е лицата, които се избират, да бъдат приемливи и за мен, и за нея, така че да знаем, че няма да има лица със съмнителна репутация, подчерта премиерът. Той добави, че вчера това е било нарушено.

Аз съм доста добре с нервите, не ме интересуват дребните заяждания, провокации, които са всекидневие, увери Денков и отказа да коментира изявления на председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски от последните дни. Интересува ме дали вървим в правилната посока, добави премиерът. По думите му, ако това не стане, от това правителство няма смисъл – него го има, защото има парламент. И обратното – този парламент го има, защото има правителство, което "бута" нещата в правилната посока и трябва да работи координирано с Народното събрание.
Ние сме на една ръка разстояние от Шенген, трябва да продължим да работим за българските граждани, каза министър-председателят.

От две седмици ГЕРБ вече бави приемането на правилата за избор на състав на антикорупционната комисия, което е ключово за борбата с корупцията, съобщи още Денков.

Какво означава антикорупционната комисия да бъде напълнена с хора като този, който гласувахме вчера, попита той и отговори - означава да „превъртим“ играта отново и да се окаже, че хората със съмнителни качества се опитват да управляват България. 

Следя министрите да си изпълняват задълженията, да си придвижват нещата, увери още премиерът и припомни, че е поставил условие на вътрешния министър на Калин Стоянов да има ясни резултати от разследването във връзка с полицейското насилие по време на протеста срещу Българския футболен съюз. Неофициалната информация от министър Стоянов по думите на Денков е, че има напредък и можем да очакваме решителни резултати. 

Източник: БТА