Никакви протести няма да спрат Закона за горите, заяви МП Борисов

Никакви протести няма да спрат Закона за горите, заяви МП Борисов

СОФИЯ (ПРЕСКЛУБ) — 

Поредни поправки в закона за горите вкараха депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти.
Предложенията ще улеснят строителството на ски писти, лифтове и съоръжения за тях. Поправките разрешават строителство и реконструкция на “ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващи такива” без задължителната иначе процедура за смяна на предназначението на горските територии, върху които е предвидено да се строи. Измененията предвиждат да отпадне още изискването в закона, според което не е позволена промяна на предназначението на горски територии за ски писти и стълбове за лифтове и влекове, когато изграждането им не е предвидено в приетите областни планове за развитие на горските територии.

С предложените промени няма да се строят хотели, вилни селища или ресторанти, а само ще се изграждат ски съоръжения, обясни за Дарик един от вносителите на промените и депутат от Обединени патриоти Християн Митев: “Основните акценти са, че се дава възможността да се изграждат ски писти и придружаващите ги съоръжения – станции и стълбове на ски влекове и на лифтове – възможност, която не е съществувала в приемането на досегашния закон за горите. За първи път в него се въвежда изискването да се преобразуват от горски в урбанизирани територии тези, на които се изграждат ски писти и поддържащите ги съоръжения”.Митев допуска, че за тези промени също може да има протести, но обясни: “Тук не говорим за изграждане на почивни бази, като хотели и вилни селища. Говорим само и единствено за изграждане и поддържане на ски съоръжения”.

Тези промени ще облекчат конкретни инвеститори, обясни в ефира на Дарик Тома Белев от Асоциацията на парковете в България: “Това е промяната – предназначението на горите, когато се извършва строителство. До момента то беше, че когато се извършва строителство, горите си променят предназначението, те вече не се водят гори, а урбанизирани територии. В момента имаме предложение от групите на Обединените патриоти и ГЕРБ, с което част от урбанизацията се предлага да се води гора, макар че тя не е гора. Това са основите на стълбовете за лифтове, долните и горни станции на лифтове, както и пистите. Това е единственото изменение в законопроекта, който те предлагат. Но виждам едно предложение, което касае ограничен кръг от инвеститори и по-скоро да им се облекчат и намалят разходите”.

Предстои промените да бъдат разгледани в ресорната комисия по земеделие и след това, ако съберат одобрението на мнозинството депутати да влязат за разглеждане в пленарната зала.

В три града организират протести срещу промени в Закона за горите
В три града ще има протести на природозащитни организации срещу готвените промени в Закона за горите. В София митингът ще започне в 14 ч. до пилоните на НДК, тъй като общината отказа съгласуване на шествие, съобщават от екоорганизациите. В Пловдив сборният пункт е Военният клуб от 12,30 ч., откъдето шествието ще тръгне към Централна поща. В Бургас шествието започва в 13 ч. от Часовника и ще стигне до Морската градина.

11:04  14/06/2012