Незаконна сеч на над 1600 дървета от общинска гора е констатирана в землището на видинското село Градец

Незаконна сеч на над 1600 дървета от общинска гора е констатирана в землището на видинското село Градец

Незаконна сеч на над 1600 дървета от общинска гора е констатирана в землището на видинското село Градец, край Албутинския скален манастир. За незаконната сеч е сигнализирал кметът на селото Илия Томов. Той уточни за БТА, че след сигнал на гражданин е извършил проверка и установил, че общинската гора е сечена незаконно на няколко различни места, и то най-вероятно в продължение на над три месеца.

За незаконната сеч Илия Томов е уведомил кмета на Видин, сигнализирал е в полицията и в Регионалната дирекция по горите в Берковица. Екипи на Регионалната дирекция по горите /РДГ/ са извършили незабавна проверка в посочената общинска горска територия, за резултатите от която са уведомили кметовете на Видин и с.Градец, допълни Томов.

Проверката е установила незаконна сеч на три места на общо 1 622 броя дървета от дървесни видове зимен дъб, благун, цер и акация с обем 492 плътни кубически метра дървесина, немаркирани с контролна горска марка и без издадено позволително за сеч, каза още Томов. За констатираното нарушение, РДГ - Берковица незабавно е подала сигнал до Районна прокуратура-Видин и разследващите органи за установяване на извършителя на деянието. В своето писмо проверяващите са уточнили, че, съгласно разпоредбите на Закона за горите, като собственик на горска територия, община Видин има ангажимент за нейното стопанисване, опазване и ползване. РДГ-Берковица неколкократно е изпращала писма, с които напомня на община Видин за изискванията на закона за избор на начин на управление на горските територии, допълни още Илия Томов.

Източник: БТА


Дата: 17.01.2022