Nexo ще плати глоба от 45 милиона долара след споразумение с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ

Nexo ще плати глоба от 45 милиона долара след споразумение с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ

Половината от глобата е неустойка, за да бъде прекратено нерегистрираното предложение и продажба на EIP на инвеститори от САЩ. Допълнителни 22,5 милиона долара ще бъдат платени за уреждане на подобни такси към държавните регулаторни органи.

Според SEC през юни 2020 г. Nexo започна да предлага и продава EIP в САЩ. Продуктът дава възможност на инвеститори от САЩ да предлагат своите криптоактиви на Nexo в замяна на обещана лихва. SEC посочва, че EIP е вид ценна книга и че предлагането и продажбата му не отговарят на изискванията за освобождаване от регистрация в SEC. Nexo е трябвало да регистрира своята оферта и продажба на EIP, но не го е направила.

SEC е приела да сключи споразумение с Nexo, тъй като компанията е предприела незабавно коригиращи действия и е сътрудничила на служителите на Комисията. Nexo доброволно е преустановила предлагането на EIP на нови американски инвеститори и е престанала да плаща лихви върху нови средства, добавени към съществуващи EIP сметки на американски инвеститори.

Освен това през декември Nexo е спряла да предлага EIP в определени щати и постепенно е премахнала всичките си продукти и услуги в САЩ, включително окончателно прекратяване на предлагането на EIP на всички инвеститори.

Днес в Народното събрание ще се състои заседание на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и Nexo Capital и свързаните с тях лица, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането на политически партии и други юридически лица в България. Ще бъдат изслушани управителят на БНБ Димитър Радев, служебният министър на финансите Росица Велкова и главният изпълнителен директор на "Борика" Мирослав Вичев.

Източник: БТА


Дата: 20.01.2023