Нещата са много сериозни, #докладът на ЕК ще е силно #критичен, заяви Георги Готев, EurActiv

Нещата са много сериозни, #докладът на ЕК ще е силно #критичен, заяви Георги Готев, EurActiv

БРЮКСЕЛ, Белгия (PIA) — —

Нещата са доста сериозни и потвърждавам, че правителството не разполага още с черновата на доклада, – обяви преди минути пред БНР Георги Готев, зам. главен редактор на EurActiv.

“Всичко, което е валидно за последния доклад е валидно и за този. Тогава даже МП Бойко Борисов намери доклада за критичен, т.е. този доклад новия няма да по-положителен. Темите отново са традиционни, но има няколко акцента. Комисията отчита, че има проблеми при провеждането на избори, проблеми с независимиостта на съдебната система. ЕК констатира, че няма значителен резултат в борбата с организираната престъпност, въпреки, че има известен напредък в законодателството”, – обясни още Готев.

Според Готев, мониторинговия механизъм на ЕК ще продължи. “ЕК се интересува от много конкретни неща – като предстоящия избор на нов ВСС и нов главен прокурор, например. ЕК ще гледа много внимателно дали тези избори ще преминет без политически натиск”, – допълни той.

“Никакъв шанс няма мониторинга да отпадне. Докладът ще бъде критичен както обикновено”, – категоричен е Георги Готев.

Готев заяви още, че скандалното уволнение на съдия Мирослава Тодорова ще влезе в доклада. “Това е сигурно – получих сведение директно от хора, които участват в писането на доклада”, – категоричен е Готев.

“В този случай се намесиха всички власти и това в никакъв случай не прави добро впечатление в Европа”, – коментира още зам. главниятредактор на влиятелното европейско издание.

Той съобщи още, че буквално преди минути е получил потвърждение от ЕК, че на 18 юли ще излезе доклада.

Горан Готев бе помолен да коментира дали разговорът на МП Бойко Борисов с директора на АМ Ваньо Танов за Мишо Бирата по някакъв начин ще бъде отразено в доклада, той каза, че по-скоро това е в сферата на неофициалните разговори в Брюксел.

“Поставих този въпрос на говорителя на Комисията Марк Грей и той каза, че да, този разговор от серията „Ало, Ваньо” е добре известен, но ЕК няма възможност да провери дали наистина се е състоял този разговор. Има цивилизационна разлика между българите и европейците, която е в дъното на проблемите. Лесно се примиряваме с такива неща – при подобни реплики в други страни щеше да има оставки. Това е прекалено сериозно. При нас няма обществен натиск срещу тези неща. ЕК се хваща за извинението, че не могат да проверят дали това е така. Затова това нещо преминава в неофициалната сфера. Духът на този разговор, обаче, ще определи основните изводи в Доклада”, – категоричен е Георги Готев.