Нечистоплътният полъх от договора за Витоша ски

Нечистоплътният полъх от договора за Витоша ски
СОФИЯ (PIA) — —

Договорът, с който Столична община продава „Въжени линии” ЕАД на „Витоша ски” ЕАД на Костадин Костадинов е прелюбопитно четиво. Кмет на София по това време е настоящият министър-председател на България Бойко Борисов. PIA успя да се сдобие с копие от Договора.

Няколко са основните аспекти, които будят особен интерес и възмущение. Най-напред – контрактът е сключен в последните работни дни на 2007 година, а именно на 20 декември. След това прави особено впечатление фактът, че новият стопанин се задължава да инвестира в дружеството едва 500 000 лева. Не само, че сумата е фиктивна, но и въпросната „инвестиция” се прави само през първата година. В следващите 24 години „Витоша ски” ЕАД са освободени от всякакво инвестиционни задължения спрямо съоръжението и им остава „само” да усвояват дивиденти.

Запознати твърдят, че 500 000 лева би струвало само машинното масло за лифта. И още една особено неприятна особеност в договора: на новият стопанин са му развързани ръцете да прави съкращения на персонала, като броят им е упоменат по години. При покупката на „Витоша ски” ЕАД, Костадин Костадинов наследява 60 работника и служители. 25 години по-късно персоналът може да бъде свит до 40 работни места.

13:46 17/06/2012