Националният съвет на БСП решава за бъдещите действия във връзка с третия мандат за съставяне на правителство

Националният съвет на БСП решава за бъдещите действия във връзка с третия мандат за съставяне на правителство

На пленума ще бъде обсъдена позиция на Националния съвет на БСП относно връчения трети проучвателен мандат на  „БСП за България“ и произтичащите действия от това. В дневния ред е включена и точка относно организацията на заседанието на 50-ия Конгрес на БСП на 11 и 12 февруари т.г. и приемане на документите за конгреса, ориентировъчната програма и регламент.  

На 16 януари президентът Румен Радев връчи на председателя на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова третия (последен) проучвателен мандат за съставяне на правителство.

След като с мандатите на първите две политически сили - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната", не беше избрано редовно правителство, според Конституцията държавният глава възлага на следваща парламентарна група по негов избор да посочи кандидат за министър-председател. 

На излизане от сградата на президентската институция Нинова обяви, че тази седмица ще свикат Националния съвет на партията, на който ще поискат да им бъде даден мандат да разговарят с всички парламентарно представени партии. Тя каза още, че БСП ще организира лидерска среща, ако се види, че на нея няма съгласие, ще върне мандата.  

Източник: БТА


Дата: 18.01.2023