Народните представители се събират отново в пленарната зала днес от 10:00 часа за избор на председател на парламента

Народните представители се събират отново в пленарната зала днес от 10:00 часа за избор на председател на парламента

Вчера първото заседание на новото Народно събрание беше прекъснато, тъй като депутатите не успяха да изберат негов председател. 

При първата процедура за избор на председател кандидатите за поста бяха четирима - Рая Назарян (ГЕРБ-СДС), Петър Петров ("Възраждане"), Силви Кирилов ("Има такъв народ") и Юлиана Матеева ("Величие"). На балотаж отидоха Петър Петров и Рая Назарян, но никой от двамата не получи необходимия брой гласове, за да бъде избран.

Съгласно Конституцията, Народното събрание приема законите и другите актове с мнозинство повече от половината от присъстващите народни представители, освен когато основният закон изисква друго мнозинство.

След гласуването лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори с "не" на въпрос готови ли са да направят крачка назад за Рая Назарян – предложението им за председател на Народното събрание. Той добави, че традицията е най-голямата партия да получава поста председател на парламента и след това тръгват някакви процеси. 

Преди първото заседание на парламента на среща с депутатите на ГЕРБ в централата на партията Борисов обяви, че ще предложи Рая Назарян за председател на Народното събрание и от гласуването зависи дали ще стане възможно партията да преговаря за съставяне на правителство. "Мине ли гласуването, ще продължим разговорите, не мине ли - дотам", подчерта той. 

Според председателя на ДПС Делян Пеевски кандидатурата на ГЕРБ за председател на Народното събрание - Рая Назарян, трябва да бъде подкрепена. "Най-правилното е първата политическа сила да получи шеф на парламента. Това е традицията и трябва да я спазваме. От нови избори няма смисъл", смята той.

Една политическа сила си вдигна цената, заради което се случи това в залата, коментира Николай Марков от партия "Величие" след неуспешния опит за избор на председател на Народното събрание. Марков обясни, че от „Величие“ не са подкрепили Рая Назарян за председател на Народното събрание, защото не са били поканени от Бойко Борисов за изслушване и не са били запознати какво искат да правят ГЕРБ-СДС.

Преди началото на 50-ото Народно събрание от "Продължаваме промяната-Демократична България" и от "БСП за България" заявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на Рая Назарян за председател на парламента. 

Източник: БТА


Дата: 20.06.2024