Начало на сезона в „Ла Скала“ в Милано

Начало на сезона в „Ла Скала“ в Милано

Сезонът в миланския театър се откри снощи с операта „Дон Карлос“ на Дзузепе Верди под диригентството на маестро Рикардо Шаи и под режисурата на Луис Паскуал. Сред почетните гости на събитието бяха италианската пожизнена сенаторка Лилиана Сегре, оцеляла от Холокоста, която и до днес е жертва на антисемитски нападки, лидерът на крайнодясната партия „Лига“ Матео Салвини, председателят на Сената Иняцио Ла Руса, кметът на Милано Джузепе Сала. Сред почетните гости бяха и певицата Пати Смит и режисьорът Педро Алмодовар, много италиански журналисти, политици и звезди от шоубизнеса.

Постановката на „Дон Карлос“ предизвика 13 минути овации след приключването си, въпреки че по време на нея басът Микеле Петрузи се почувства зле и имаше проблеми с гласа, но продължи с изпълнението си. А срещу участието в постановката на руската оперна прима Анна Нетребко пред оперния театър украинка издигна преди началото на представлението плакат, на който пишеше: „Не на концертите на Нетребко, певицата, свързана с режима на Путин“.

По традиция преди операта беше изсвирен химнът на Италия. След това обаче някои от залата извика: “Не на фашистка Италия“ и „Да живее антифашистка Италия“. Дясната управляваща коалиция в Италия често е наричана постфашистка, а председателят на Сената Ла Руса е обвиняван, че се е възхищавал в миналото на фашистите и колекционирал предмети, свързани с фашизма. След края на операта Ла Руса заяви, че не е чул антифашистките скандирания, а вицепремиерът Салвини каза, че онези, които идват на опера, за да крещят, имат проблеми, а после допълни, че представлението е било много хубаво.

Много от известните зрители снощи в „Ла Скала“, освен традиционните за началото на оперния сезон тоалети в черно и златисто, бяха заложили на червения цвят в знак на съпричастност с убитите жени в Италия. Една от зрителките дори беше изрисувала с червена боя символ на лицето си срещу насилието над жени, друга зрителка беше изписала на ръката си протестни надписи срещу насилниците над жени. Някои от гостите на премиерата заявиха, че избирайки да облекат червена рокля, или да обуят червени обувки, са искали да напомнят на всички за съдбата на убитите Джулия Трамонтано и Джулия Чекетин. Двете млади жени бяха убити през настоящата година. Бременната в седмия месец Джулия Трамонтано беше убита в Милано от приятеля си през пролетта, а студентката Джулия Чекетин беше отвлечена през ноември от бившия си приятел и убита от него в провинция Венеция през ноември. Смъртта на двете жени потресе страната. Тази на Джулия Чекетин се превърна в повод за общонационални протести.

Джулия Чекетин беше погребана във вторник, а траурната церемония от базиликата в Падуа беше излъчена по няколко телевизии на живо. На нея бащата на Джулия отправи призив към цялото италианско общество да положи усилия за борба срещу насилието над жени и да се промени като цяло към по-добро. Вчера родителите и сестрата на Джулия Трамонтано пък получиха от кмета на Милано почетната награда на града „Златен Амброджин“ – медал, носещ името на покровителя на Милано свети Амброзий. Отличието беше връчено на близките на Джулия, за да се отдаде почит на нейната история и да се отправи призив към хората да преосмислят отношението си към жените в Италия и да се борят срещу всякаква форма на насилие срещу тях.