Министърът на търговията и индустрията на Косово посети БТПП

Министърът на търговията и индустрията на Косово посети БТПП
СОФИЯ (PIA) — —
Председателят на Българската търговско-промишлена палата г-н Цветан Симеонов се срещна и разговаря със заместник министър-председателя и министър на търговията и индустрията на Република Косово г-жа Мимоза Кусари-Лила, – съобщи Пресслужбата на палатата.
Тя бе придружавана от г-жа Елана Нака – генерален секретар, г-н Бернард Никай – старши политически съветник и г-н Буяр Паксхуни – временно управляващ посолството на Косово в София.
Председателят на БТПП запозна гостите с дейността на БТПП като цяло и членството й в различни международни организации. Господин Симеонов изрази своето задоволство от съвместната работа между двете палати и по-специално визитата през май месец тази година в Косово на председателя на Арбитражния съд при БТПП г-н Слави Чернев с основна цел подпомагане на АС при Търговката палата в Прищина, Косово. В проведения разговор бяха представени предимствата на АТА-карнетите, които БТПП издава за улеснение на пътуващите в няколко държави предприемачи и представители на бизнеса.
Г-жа Кусари-Лила сподели, че Република Косово се нуждае от доставки на храни и земеделска продукция от България, за да запълни потенциалния недостиг на пазара си, който се очертава след налагането на реципрочни мерки, засягащи търговията на страната с Босна и Херцеговина и Сърбия. През месец юли тази година правителството на Република Косово е приложило реципрочни мерки спрямо Сърбия и Босна и Херцеговина, след двегодишно ембарго от тези страни спрямо Република Косово по отношение на търговията.
В момента се търсят възможности за засилване на търговията със съседни страни, посочи г-жа Мисури-Лила. Тя сподели, че Косово се нуждае от доставки на зърно, брашно, олио, захари млечни и местни продукти, хлебни и сладкарски изделия. Госпожа Кусари-Лила информира представителите на Палатата за подготвянето на спогодба между двете държави за взаимна защита на инвестициите, която се очаква да бъде подписана през есента на тази година. Накрая г-жа Кусари-Лила изрази готовност да сподели информация в близките дни за предстояща бизнес-делегация от земеделския сектор която ще посети Република Косово.