Министър-председателят в оставка Николай Денков ще участва в заседанието на Европейския съвет в Брюксел днес и на 22 март

Министър-председателят в оставка Николай Денков ще участва в заседанието на Европейския съвет в Брюксел днес и на 22 март

В рамките на двудневната среща лидерите от ЕС ще обсъдят продължаващата подкрепа за Украйна в контекста на войната на Русия, сигурността и отбраната, развитието на ситуацията в Близкия изток, разширяването на Съюза, външните отношения, миграцията, селското стопанство и европейския семестър. Лидерите ще проведат и среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

В Брюксел премиерът в оставка Николай Денков ще участва и в Среща на върха за ядрената енергия, която ще се проведе в четвъртък, 21 март. 

В сряда, по време на заседанието на кабинета в оставка беше решено, че по време на Европейския съвет България ще отправи силно послание в подкрепа на Украйна. 

Ще бъде обсъдена и темата "Външни отношения", като ще бъде засегната смъртта на Алексей Навални и ситуацията в Беларус. По линия на миграцията лидерите ще направят преглед на актуалното състояние на темата.

Държавните лидери ще обсъдят напредъка на Босна и Херцеговина въз основа на доклада на Европейската комисия от 13 март в частта "Разширяване".

Източник: БТА


Дата: 21.03.2024