Министър-председател на амбразурата и без конкретни отговори

Министър-председател на амбразурата и без конкретни отговори


СОФИЯ (PIA)– –
Невероятен телевизионен рейд направи българският министър-председател Бойко Борисов тази сутрин.

Преди шест дни вътрешният министър Цветан Цветанов направи сензационно изказване в Пловдив, че през 2007 година трима общински съветници от ГЕРБ са искали подкуп от 500 хиляди евро на Росен Плевнелиев.

Грандиозният скандал придобива все по-застрашителни размери, след като вчера Плевнелиев, който мълчеше през цялото време, направи изявление, че не му бил искан подкуп, от което излиза, че Цветанов не казва истината. От общински съветници от БСП – бивши и настоящи, потвърдиха информацията, изнесена от Цветанов.

Черешката на тортата бе днес бившият кмет на София и настоящ министър-председател Бойко Борисов. Неговият рейд започна при любимия му водещ Николай Бареков в ТV7. Там той обясни как добрият Росен Плевнелиев бил нападнат от лошите синьо-червени, очевидно забравяйки, че пръв тази информация изнесе “дясната му ръка” Цветанов. По думите на Борисов нямало скандал. След това той започна да изброява колко корупционни сделки бил спрял като взел властта в София – паркове, детски градини, “Общински имоти”, “Трамкар” и т.н.

Борисов каза още, че вчера е разговарял с Плевнелиев по темата. „На него никой директно не му е искал подкуп”, – отсече той.

Веднага след Борисов, в студиото на Бареков влезе лично вътрешният министър Цветан Цветанов.

След TV7, Бойко Борисов се включи и в Нова. Там той повтори същите неща с някои допълнения – отрече един от тези трима общински съветници, които са искали подкупите, след това да е бил предлаган за зам.-министър на Росен Плевнелиев.

“Всеки коментар по тази тема означава да се вкарам в играта на БСП и да започнем да говорим за избори. Аз няма да го направя поради тази причина”, – заяви Борисов.

Той не пожела да коментира повече темата и отново се отдаде на спомени, когато беше кмет на София, като припомни какво е свършил тогава, какви грешки е поправял и колко фирми е дал на прокурор заради нередности.

Накрая той се включи и в бТВ и директно започна с обвинения как бТВ представяла тенденциозно темата и отново повтори за градинките, за “Софийски имоти” и т.н този път добави и “Топлофикация-София”. Изненадващо, но той пропусна да припомни и “големият” си успех като кмет – “изгоних Вълка”.

Министър-председателят не пропусна да припомни как като кмет не бил разрешил на Слави Трифонов да направи замяна на имот пред столичен хотел и заради това всяка вечер от “ефира на вашата телевизия се излива помия по мен”, – проплака министър-председателят. В отговор водещата Ани Цолова троснато го помоли: “Моля ви, тези неща си ги оправяйте двамата (бел.ред – със Слави Трифонов), не с нас!” Това накара Борисов да смекчи тона.

“Кадиев така сълзливо говори, че все едно той ще ме вика на разпит. Как така Румен Овчаров, шеф на БСП, и неговата фирма, продават ток – това да кажат, не да се явява той да дава оценки на хората. Те да обяснят защо софийската организация на БСП не е направила нищо в Общинския съвет – седем години на такъв голям чуждестранен инвеститор да му мине сделката”, – каза още Борисов.

В началото на участието си в бТВ, Бойко Борисов направи поредното хитово изказване: “Честит първи учебен ден на учениците и както им обещах, когато бях кмет: този битпазар, който представляваше Околовръстният път, ще бъде най-красивата магистрала, вчера я пуснахме. Всички квартали могат да я ползват, каза Борисов.”

Малко преди да се включи в бТВ, в студиото бе командирована шефката на пресцентъра на ГЕРБ Севдалина Арнаудова, която прочете интервю на Росен Плевнелиев за в. “Банкеръ” от 1 септември 2007 година, в което Плевнелиев индиректно потвърждава, че “не директно” му е намеквано за подкуп.

След бТВ, шефката на пресцентъра на ГЕРБ отиде в студиото и на Нова.

“Цветан Цветанов е цитиран неправилно. Той каза това на семинар, на който присъстваха много прокурори и журналисти. Цветанов отговори на тенденциозно зададен журналистически въпрос.” Така Севделина Арнаудова обясни скандала.

По думите й, откакто е обявена кандидатурата на Плевнелиев за президент, непрекъснато се търси скандал около него.

“Ако няма такъв, се казва организирайте го и всички започнаха да го правят”, – проплака говорителят на предизборния щаб на ГЕРБ.

Преди Арнаудова кандидатът на БСП за кмет на София Георги Кадиев заяви, че ако до края на деня Росен Плевнелиев не каже имената на тримата общински съветници, лично той ще ги съобщи утре.

По думите на Кадиев, единственият, който трябва да даде обяснение е кандидатът на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев.

В крайна сметка, целият този телевизионен пърформанс на министър-председателят Бойко Борисов, не внесе каквато и да било яснота около скандала с искания подкуп от Росен Плевнелиев. Вероятно размерът на скандалът ще се разраства и Пресклуб ИА (PIA) ще ви информира за развитието му.


12:12 15/09/2011