Министър Бозуков обеща обезщетения на земеделци в Пловдивско, пострадали от градушка

Министър Бозуков обеща обезщетения на земеделци в Пловдивско, пострадали от градушка
Изпадали по земята и унищожени чушки , домати , патладжан и други земеделски култури видя в землището на пловдивското село Ръжево Конаре служебният министър на земеделието Христо Бозуков. Производителите,  чиято реколта беше унищожена преди ден от градушка, го заведоха да се запознае с пораженията, а часове преди това блокираха моста край Ръжево Конаре с настояване държавата да им изплати обезщетения.

Протестиращите поискаха също да бъде потърсена отговорност от тези , които са забранили  изстрелването на  ракети по времето, когато градоносните облаци са били над района. Близо 15 са засегнатите от ледените късове села на север от Пловдив.  Продукция за милиони е унищожена и сега гние на  хиляди декари , разказаха пред БНР отчаяните стопани.  

Служебният министър на земеделието обеща, че ще се получат обезщетения във възможно най-голям размер. Той увери, че ще се обърне внимание на всеки конкретен случай, защото производителите имат различни договори за реализация на продукцията си. По-различни са и положенията им за засаждане и семена на културите, които отглеждат.

Бозуков уточни, че трябва да се подават заявления в земеделските служби и допълни:

„Във възможно най-кратък срок направете заявленията до общинските служби „Земеделие“ днес или утре. Не оставяйте за края на седмицата, тези дни, първите дни, за да може да започне да се работи по въпроса, да идват на терен хората от службите, за да огледат нещата и да направят протоколите“.

Министърът не се ангажира, че стопаните ще получат 100-процентово обезщетение, както те настояват, но подчерта, че ще се търсят възможности компенсациите да са възможно максимални.

Запитан каква е причината да спре близо за час изстрелването на ракети, за да бъдат предотвратени евентуалните поражения от градушката, Христо Бозуков уточни, че паузата е била заради кацането в района на военен транспортен самолет от съюзническите сили.

Утре той ще се срещне и с представители на Министерството на отбраната и тогава ще се запознае с конкретните причини.

Христо Бозуков, заедно с производители от Ръжево Конаре, извърши оглед на поразените от градушката масиви край селото. Мостът, който беше блокиран от производителите, вече е освободен.

Източник: БНР


Дата: 30.08.2021