Международният панаир на учебните предприятия "Млад предприемач" започва днес в Пловдивския панаир

Международният панаир на учебните предприятия "Млад предприемач" започва днес в Пловдивския панаир

Общо 97 тренировъчни предприятия от България, Румъния и Сърбия ще участват на живо, а в онлайн сесиите се очаква включване на участници от близо 30 държави. Регистрацията продължава, съобщават организаторите на хибридното издание, в което с щандове ще се представят Софийският университет "Свети Климент Охридски", Нов Български Университет и Варненският свободен университет – филиал Смолян. 

Участващите тренировъчни предприятия са от сферата на недвижимите имоти, банковата дейност, застраховането, търговията на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки, туристическите услуги и хранене, информационните технологии и рекламата, консултантски услуги, счетоводство, производство и образование. 

По време на "ТФ ФЕСТ 2023" ще се проведат 15 конкурса, сред които за най-добър щанд, екип и професионално обслужване, каталог и рекламни материали, уеб сайт, презентация, защита на интелектуалната собственост, сътрудничество с фирма-ментор. Ще бъдат избрани също Мис и Мистър ТФ ФЕСТ. Част от конкурсите са по задания на реалния бизнес и се оценяват от жури, определено от тях. Така представителите на бизнеса, държавната администрация и неправителствения сектор ще оценят ключовите компетенции и специфични умения на учениците и студентите, придобити в учебното предприятие, посочват организаторите.

Международният панаир "ТФ Фест 2023 – Млад предприемач" е включен от Министерство на образованието и науката в Календара на състезанията за учениците и е единственото в България състезание по професии с международно участие. 

Европейската комисия представя инициативата като добра практика за обучение по предприемачество, насърчаване и развитие на креативно, иновативно и предприемаческо мислене. Събитието е част от проект „Мост между училището и бизнеса”, чиято цел е изграждането на трайна връзка и сътрудничество между образованието, бизнеса и неправителствения сектор.

Източник: БТА


Дата: 27.04.2023