Меморандум за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за ЕС ще бъде подписан днес в София

Меморандум за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за ЕС ще бъде подписан днес в София

След церемонията президентите Румен Радев и Илхам Алиев ще открият официално офис на SOCAR в София. Отварянето у нас на представителство на държавната петролна компания на Азербайджан беше договорено между двамата държавни глави през септември миналата година. Тогава Илхам Алиев бе на официално посещение у нас по покана на Румен Радев, като визитата включваше и официалното откриване на газовия интерконектор между Гърция и България. През март Радев посочи, че разкриването на офис в България на азербайджанската държавна петролна компания (SOCAR) е знак за сериозните намерения за последващо задълбочаване на сътрудничеството между България и Азербайджан в енергетиката.

Меморандумът е по съвместната инициатива Solidarity Ring (STRING), предложена от България и подкрепяна от Европейската комисия, за повишаване на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и региона на Централна и Югоизточна Европа. Меморандумът ще бъде подписан от служебния министър на енергетиката на България Росен Христов, министъра на енергетиката на Румъния Вирджил-Даниел Попеску, министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министъра на икономиката на Словашката република Карел Хирман и министъра на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

Инициираният от България проект Solidarity Ring позволява пренос на допълнителни количества природен газ към Европа от Азербайджан, като се използва съществуващата инфраструктура на газопреносни мрежи на България, Румъния, Унгария, Словакия.

Източник: БТА


Дата: 25.04.2023