Машинистът на влака “България” пуфти, имитирайки движение – ИМП

Машинистът на влака “България” пуфти, имитирайки движение – ИМП

СОФИЯ (PIA) — —

Политологът от Института за модерна политика Емил Георгиев постави оценка “три на релси” на правителството на Бойко Борисов за двегодишното му управление. Оценката той направи в предаването “Здравей, България” на Нова телевизия.

“За съжаление тази оценка е константна, защото реформите са в задънен коловоз”, обясни Георгиев, сравнявайки държавата с влак, който е спрял в тунел, а “машинистът пуфти, имитирайки движение”.

В анализа си Институтът за модерна политика разделя законодателството на прозрачно, сиво и черно. Сивото законодателство е това, което пречи на въвеждането на реформи и обслужва скрити интереси, а черното обслужва явни корпоративни интереси и създава корупционна среда.

“В тази последна година законодателството рязко потъмня. 87 законопроекта сме определили като сиви, а напоследък имаме 3, които са категорично черни”, обясни Емил Георгиев.

Като примери за “черни законопроекти” той даде законът за концесиите, който облагодетелства една конкретна фирма; законопроектът за имотите на БЧК; отмененият текст в Кодекса за социално осигуряване, с който се национализираха частните пенсионни фондове.

Отличниците на това управление, според Института за модерна политика, са депутатите Иван Иванов и Лъчезар Тошев, заради най-многото зададени въпроси и актуални питания към министрите.

09:17  07/07/2011