Лили Маринкова: Коефициентът на интелигентност в НС е с няколко стъпала нагоре

Лили Маринкова: Коефициентът на интелигентност в НС е с няколко стъпала нагоре

С тържествено заседание започна работа 46-ото Народно събрание на 21 юли, сряда. Депутатите положиха клетва да спазват законите и да се ръководят от интересите на народа. След това прозвучаха и различните послания от парламентарно представените групи.

Днес НС изслушва Бойко Рашков и Янаки Стоилов по предложение на “Изправи се БГ! Ние идваме!“, които пък през седмицата смениха и своето име.

В днешния ден и президентът се среща с парламентарно представените партии за консултации.

За това дава увереност и едно ново цяло поколение от всички посоки, които могат да бъдат видени не само чрез ИТН. Но дори и младите – Явор Божанков, Крум Зарков от социалистите. Да не говорим  за „Изправи се БГ! Ние идваме!“, които се наложиха.

Прави впечатление, че е увеличено това “мъртво блато“, което представляваше послушното мнозинство на ГЕРБ. И заедно с пребиваването на служебния кабинет при откриването на НС виждаме една съвършено променена обстановка.

Даже тези, които обичайно пребиваваха в медиен комфорт като Тома Биков, вече имат крайно нелепо поведение.

Идеята на Борисов да направи народни представители бившите министри на вътрешните работи, които трябваше да си преговорят полицейското насилие от миналата година, ги изложи в съвършено реалистична, но и много смешна светлина.

Чухте, че Младен Маринов дори изговори, че  - “политическата употреба на полицията е нещо нормално“. Представете си за какъв манталитет става дума и колко дълго тези хора бяха търпени.

Разделителна линия

Предстои новите партии да се утвърдят. Да изживеят тежък момент на катарзис за себе си.

Виждате понякога каква нелепост се получава на пресконференция – как се изложи Филип Станев. Това е едно ново положение, не е медията, в която си бил в изключително комфортно състояние.  Ти си на показ и си човек, който трябва да държи сметка за всяка дума и решения – това е трудна работа.

ВСС отхвърли с 12 на 8 гласа искане за освобождаването на Гешев

Говори се за това и самият Иван Гешев го изговаря, че това се отнася към ВСС като един процес на делегитимиране. Бих казала, че това е една морална ерозия на неговото обкръжение и на тази част от ВСС, които се обявиха за негов щит.

Иван Гешев от миналата година пребивава в известна морална криза. Тази ерозия заразява всичко и се отразява крайно зле на действията на прокуратурата.

Това, че ВСС не допусна процедурата по отстраняването е един крайно нелеп опит да се заличат сериозните разговори и изясняването на фактологията.

Гешев остава заложник на кризата от много по-далечно време като наблюдаващ прокурор за разпада на КТБ и от там действията му по неговата крайно неблагоприятна роля да брани Борисов и да се превърне в слуга на Пеевски го дискредитират. Да бъдеш в състояние на морална криза, пребивавайки на това високо място е недопустимо.

На това ще се сложи край и както чувам гласове – никога вече главният прокурор няма да живее в такава ситуация на безнаказаност. Опитът на Съвета е всъщност да не се допусне разговор по същество.

Следващата стъпка, която ще бъде интересна за мен е как медийните слуги ще се обърнат и ще имат едно променено лице, нещо което сме наблюдавали многократно.

Протестът на медици от “Пирогов“

Това е един вид реакция, която е част от една много по-дълга аномалия в тази сфера. Тя не може да бъде заличена бързо. Това, което наложи епидемията, паниката и трагедията покрай Covid  беше, че имаше свръх внимание покрай тези централни болници, което не трябва да бъде така. Самата система е болна според мен.

Източник: БНР


Дата: 24.07.2021