Лично Бойко и Дянков ще обикалят магазините, ще проверяват цените на яйцата

Лично Бойко и Дянков ще обикалят магазините, ще проверяват цените на яйцата

СОФИЯ —  15 март (PIA) — —

Премиерът Бойко Борисов и заместникът му Симеон Дянков заедно ще обикалят магазините, за да проверяват лично цените на яйцата в навечерието на Великден.

Това става ясно от стенограмата от последното заседание на правителството, публикувана днес. Премиерът заявява, че заедно с финансовия министър Симеон Дянков ще изберат „три-четири магазина – малък, среден и голям“, за да проверят какви са цените на яйцата.

БОЙКО БОРИСОВ: Затова казвам, че ще отидем в произволни магазини. Ще се качим на колата и като караме ще кажем: „Ето в този магазин спри“, ще вляза и ще видя каква е цената вътре в магазина. И оттам финансовата комисия, земеделието – обратно по веригата. Тогава вече, където се получи този луфт, защото производителите казват ние ги даваме на двадесет и няколко стотинки. “

Ако яйцата до тогава не са поевтинели, ви забранявам да ми внасяте каквито и да е постановления за пари, свързани с този сектор. Деня преди Великден пак ще отидем произволно в няколко магазина и месарници. Установя ли, че спекулативно измъчват хората, на практика да стават печалбари, нито едно постановление няма да пусна да мине по тази тема“, казва премиерът на министрите.

Премиерът предупреждава, че рибарите трябва да са бъдат предупредени, че и тях ги грози същата опасност, но около Никулден. „Ние вземаме за първи път от 22 години решение и даваме 50 милиона за птицевъдство, за зеленчукопроизвоството и за всичко това и на другия ден, както се казва, за благодарност – цена на яйцето 50 стотинки от 29 стотинки. Е защо го направихме тогава“, пита Борисов.

Християнското е да намалят цените за празниците, да ни върнат жеста и да кажат: “Ето това, че правителството гледа с добро око и инвестира в нас, затова за празника с една стотинка, с един лев ще намалим цените и народът да го усети. Това е честно национално производство“, заключава Борисов.

Според финансовия министър лидерите на Синята коалиция постоянно си противоречат, тъй като лично той получил от тях благодарност, че именно заради инсталирането на нови фискални устройства, приходите в хазната са се повишили с 800 млн. лв.

„На практика, след като е увеличено с 800 милиона лева, ние сме ужилили в полза на държавата за 800 милиона лева някого и той си търси говорител“, допълва премиерът.

Борисов дава наставления и на министъра на регионалното развитие и благоустройството да се ускори работата по подобряване на водоснабдителната и канализационна инфраструктура в най-изостаналите в това отношение области.

„В момента имаме девет области, за информация казвам на колегите, които имат режим на питейна вода в 21 век. Да не говорим за канализационните системи, просто не ми се иска отново да се връщам на тази тема. Не говорим за пречиствателните им станции, а за това, че изобщо няма канализационни системи. И това е 22 години след демокрацията! И понеже това е под земята, не се вижда и не е така атрактивно и всяко правителство го прескача в своите приоритети. А всъщност, да докараме питейна вода на хората в девет области, които са на режим, аз мисля, че си заслужава да положим максимални усилия“, казва Борисов. По думите му по линия на Министерството на околната среда и водите за водоснабдяване, канализация и битови отпадъци, трябва да бъдат платени поне 10 милиарда лева.

15:39 15/03/2012