КСНС: Членството на Р Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с резултати

КСНС: Членството на Р Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с резултати

Консултативният съвет за национална сигурност препотвърди позицията ни към Република Северна Македония. След над 5-часово заседание президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков и партиите от 47-то НС обявиха, че Скопие трябва да изпълнява Договора за приятелство и добросъседство от 2017 година, и че евентуално даване на съгласие за започване на преговори няма да бъде обвързано със срокове, а с конкретни резултати.

Спазването на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. и гарантирането на правата на македонските българи са условията, които вече пета година България очаква от Скопие да изпълни, напомни президентът Румен Радев след края на Съвета.

"В продължение на четири години след подписване на Договора от 2017 г. страната-кандидат не направи необходимото за неговото изпълнение, както и не дава гаранции за изпълнение на поетите ангажименти", заяви президентът.

Радев напомни, че на 15 януари 1992 г. България първа в света признава тогавашната независима Република Македония.

"България никога не е отричала и не отрича правото на гражданите на Република Северна Македония да се самоопределят на база на собствено самосъзнание, както и да ползват своите езици според Конституцията на своята държава", подчерта той.

В синхрон с последователната българска позиция през годините Радев още веднъж изтъкна, че ключов въпрос за София остава защитата на правата на македонските българи в Република Северна Македония.

"Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 000 от които са и български граждани, а с това и граждани на ЕС, в последно време ескалира в открити публични атаки срещу граждани, декларирали българския си произход. Правата на македонските българи са ключов елемент от Копенхагенските критерии за членство в ЕС. Не могат да бъдат предмет на преговори и тяхната защита е изрично посочена в Декларацията на НС от 2019 г.", допълни Радев.

Държавният глава оповести и седемте точки, които да ръководят работата на правителството на Кирил Петков в областта на отношенията с Р Северна Македония, върху които членовете на Съвета са постигнали съгласие.

"Първо, при провеждане на външната политика на страната МС да изпълнява националната позиция на България, като спазва изискванията, произтичащи от Договора от 2017 г., Рамковата позиция от 2019 г. и Декларацията на 44-ото НС. Второ - даването на съгласие за започване на преговори за членство на РС Македония в Европейския съюз да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително, държа да подчертая, и по отношение на правата на македонските българи. Трето - кабинетът да работи за отчитане доколко Скопие спазва Договора от 2017 г. Четвърто, изпълнителната власт да изготви и обезпечи в кадрово и финансово отношение План за действие с мерки за постигане на осезаем напредък във всички области на двустранните отношения с РСМ."

Създаването на работни групи между двете страни освен историческата, мерки за ускоряването на Коридор номер 8 и съвместни заседания на парламентарните комисии от двете страни между София и Скопие са сред останалите точки, по които е имало съгласие. След края на заседанието последваха коментарите.

Съветът заседава на фона засиления натиск от нашите европейски и евроатлантически партньори през изминалите шест месеца - да променим позицията преди посещението на Кирил Петков в Скопие на 18 януари, където ще се срещне с бъдещия премиер на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски.

Според експерти Скопие системно не изпълнява договора с България, която настоява за защита правата на македонските българи, спиране езика на омразата, промяна в учебниците по история и прекратяване на историческата фалшификация. Освен това - отказ от териториални и малцинствени претенции от Скопие към нас.

Източник: БНТ