Колко ще струва отоплението на дърва тази зима?

Колко ще струва отоплението на дърва тази зима?

В момента кубикът бук и дъб нарязани и нацепени, се търгуват между 90 и 100 лв. , иглолистните са по-евтини.

"Цените на дървата не са увеличавани от 2 години. Мин година и тая година с на една и съща цена. 60-70 % от населението търсят дъбови дърва. Цените значи готови за вкъщи нарязани, нацепени и транспортирани са 100.80 лв в къщи. Метровките са 90, 60 лв. Разликата е 7.20 лв - това е за рязането и цепенето", обяснява Кирил Стойчев, началник склад на ДГС-Благоевград.

Всеки ден от този склад се транспортират по 20 30 кубика дърва, предимно към селата в региона, където хората се топлят с печки и камини. В Рилци струпани дърва се виждат почти пред всеки дом.

По-предвидливите са закупили дърва по-рано, съответно и цената е била малко по-ниска.

При кметовете на малките населени места се изготвят списъци с хората, които желаят сами да си добият дърва в гората. Таксата за кубик иглолистни дърва „на корен" е 9 лева, а за широколистни - 18 лева за кубик. В този случай обаче човек поема цялата работа и разходите по отсичането, цепенето и транспорта и затова много хора се отказват от тази възможност. А от Югозападното държавно предприятие съветват хората, които се отопляват на твърдо гориво да не чакат последния момент.

Въпреки поскъпването на много основни суровини и продукти, цената на дървата за огрев няма да бъде увеличавана, уверяват от Югозападното предприятие.

Източник: БНТ


Дата: 17.09.2021