Кой е Росен Плевнелиев

Кой е Росен Плевнелиев

СОФИЯ (PIA) — —

РОСЕН АСЕНОВ ПЛЕВНЕЛИЕВ
Министър на регионално развитие и благоустройството

Роден на 14 май 1964 г., гр. Гоце Делчев, България

Образование:

1984-1989 г.:Технически университет София, специалност: Изчислителна техника
1978-1982: Математическа гимназия, гр. Благоевград

Професионална дейност:

1990: основава и управлява „Ирис Интернешънъл” АД, първата строителна фирма в България със сертификат ISO 9001, получен през октомври 1999 г. Фирмата изпълнява повече от 80 строителни обекта в Германия, както и някои знакови проекти в България като най-известните от тях са реконструкция на хотел Шератон в София, централен офис на БНП Париба в София, център на Даймлер-Крайслер в София, Бизнес парк София и др.

1994: основава и управлява „Линбългария” OOД, фирма, специализирана в сухо строителство.

1998: основава и управлява „Линднер Ирис Имобилиен” OOД, фирма, специализирана в разработване, управление и инвестиции в недвижими проекти.

1999: основава и управлява “Бизнес парк София” EOOД, най-големия частно финансиран проект в областта на недвижимите имоти в България и първият и най-голям бизнес парк в Югоизточна Европа.

2001: основава и управлява „Линднер България” ООД, сливайки „Ирис Интернешънъл”, „Линбългария” и „Линднер Ирис Имобилиен”. „Линднер България” ООД се утвърждава като безспорен лидер на българския строителен пазар.

2003: основава и управлява “Резиденшъл Парк София” OOД, дружество-инвеститор в широко-мащабен проект за жилищен комплекс в паркова среда.

2005: основава и управлява „Линднер Имобилен Мениджмънт” OOД, фирма, специализирана в разработване, управление и инвестиции в недвижими проекти.

2007: член на управителния съвет на „Конфедерация на работодателите и индустриалците в България”.

2008: член на борда на директорите на „Американска търговска камара”.

2008: член на настоятелството на фондация „За нашите деца”.

27 юли 2009: министър на регионалното развитие и благоустройството.

Езици:

немски, английски

Женен, 3 деца