Кога и къде е най-висок рискът от пътни инциденти у нас

Кога и къде е най-висок рискът от пътни инциденти у нас

Малко над 31 500. Така звучи числото, ако обобщим и добавим и по-леките пътнотранспортни произшествия, станали на територията на страната през миналата година. Катастрофите с пострадали са близо 7 000. 29 от загиналите на пътя са деца. Единствената добра новина тук е, че жертвите са с 30 по-малко от предходната година. Данните са на Националния статистически институт, откъдето отчитат и близо 8 500 тежко и леко ранени души. Голямата част от произшествията са станали поради неправилни действия от страна на водачите, като в половината от случаите това са несъобразена скорост или неправилна маневра.

От общия брой на тежките катастрофи най-много са тези, при които са се сблъскали два автомобила. Една трета от катастрофите са такива и най-много хора са загинали именно тогава – 207 души. Следват произшествията, при които е блъснат пешеходец – те са малко над 20%, а жертвите в следствие на тези удари са 89.

Извън градовете най-смъртоносни са първокласните пътища. Там живота си са загубили 115 души. Над 80 души за загинали на второкласните и още толкова на третокласните. Два пъти по-малко са жертвите по общинските пътища, а най-сигурни, въпреки всичко, оказва се, са магистралите. Там са станали най-малко произшествия и има най-малко жертви.

В градовете, традиционно най-големите, остават местата с най-голяма концентрация на катастрофи. На първите две места са София и Пловдив. Именно столицата е дала и най-много жертви – 42. Второто място по брой загинали обаче изненадващо си делят Бургас далеч по-малката Враца. Там са загинали по 13 души. Най-малко тежки ПТП-та – 30 на брой, са станали в Ямбол, а единствения български град, в който няма загинал на пътя през миналата година, е Кюстендил.

Ако направим разбивка на денонощието по часове, ще видим, че най-голям брой тежки произшествия са станали непосредствено след края на работното време – между 16 и 18 часа. Петък е денят, в който се регистрирани най-много тежки катастрофи, а най-сигурният ден да се возиш в автомобил е сряда. През годината най-безопасно се е пътувало през март, а най-много са тежките катастрофи в периода, в който се намираме в момента – средата на лятото.

Източник: Нова ТВ